Čuvanje plodova jabuke

Plodovi jabuke u pogledu čuvanja spadaju u manje osetljivo voće.

 

Između pojedinih sorti postoje razlike u mogućnostima čuvanja zavisno od:

 

  1. a) karakteristike sorte;

 

  1. b) lokaliteta gajenja;

 

  1. c) klime i agrotehnike.

 

Za različite sorte jabuka potrebni su i različiti uslovi čuvanja, mada su često i za plodove iste sorte proizvedene u različitim rejonima neophodni različiti uslovi za čuvanje.

Za čuvanje su najpogodniji plodovi sorti Zlatni delišes, Jonatan, Ajdared, Mucu, Gloster, Greni smit, Džonagold, Melroze i sl. ove sorte se najčešće i čuvaju.

Za duže čuvanje dolaze u obzir samo plodovi ekstra i prve klase s odličnim osobinama.

Na kvalitet čuvanja plodova i pojavu pojedinih fizioloških i gljivičnih oboljenja mogu da utiču i prethodni tretmani fungicidima, biljnim hormonima, antioksidantima i sl.

Za dugotrajno čuvanje jabuka važno je da se temperatura plodova po unošenju u komoru što brže snizi.

Plodovi jabuke za 4 dana držanja na 20°C skraćuju mogućnost čuvanja za mesec dana.

Suviše lagano smanjenje temperature i povećanje količine CO2 a smanjenje količine O2 u komorama sa КA (kontrolisanom atmosferom) može značajno da umanji efekte čuvanja.

Za čuvanje jabuka u hladnjačama preporučuje se temperatura od 0°C do 5°C, zavisno od sorte, reona, agrotehnike i sl.

Sorte koje nisu osetljive na niske temperature čuvaju se na 0°C, a osetljive se čuvaju na temperaturi od 2-4°C.

Sastav vazduha u komorama sa КA najčešće se tako reguliše da bude za 2 do 4% CO2, ređe više i 2 do 3% O2.

Čuvanje više sorti jabuka zajedno na primer Zlatni delišesa, Glostera, Jonagolda i Elstara može se vršiti na 1°C; 92% relativne vlažnosti vazduha u NA (normalnoj atmosferi), odnosno u КA na 1,5°C, 92% relativne vlažnosti vazduha, 2% CO2 i 3 % O2 ili manje od 1% CO2 i 2% O2.

Pri iskladištavanju prvo treba u takvim slučajevima iskladištavati Elstar, Jonagold, Zlatni delišes pa Gloster.

Relativna vlažnost vazduha u komorama u kojima se čuvaju jabuke obično je 90-92% sa variranjem od 3%.

Velika vlažnost vazduha može biti razlog za povećanu opasnost od fizioloških i gljivičnih oboljenja.

U КA komorama se mora sprečiti nekontrolisan prodor svežeg vazduha a uređajima se održava određen sastav vazduha.

Stvaranje etilena u plodovima jabuka zavisi od dužine i uslova čuvanja, i u hladnjači obično dostiže maksimum krajem decembra i početkom januara. Кoncentracija etilena treba da bude od 1.200 ppm, jer veći sadržaj utiče na ubrzanje zrenja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor