Goranove zlatne ruke

Dugo sam učio kako se mesi hleb i mislim da još uvek nisam savladao tu veštinu. Ma koliko da sam sledio silne recepte sa mreža, nikada mi nije uspevalo da bude kao što je bilo na slici. Međutim, nisam odustajao. Krao sam ideje, slušao savete iskusnih i malo po malo, uspeo da umesim hleb kakav želim. Koji miriše, ima hrskavu koricu i nadasve ukus.

Improvizacija kao poželjna stvar ali samo kod iskusnih amatera

Kada su neke ovakve veštine u pitanju mislim da improvizacija u velikoj meri može da da zadovoljavajući rezultat, pa je i hleb za koji vam dajem recept rezultat čiste improvizacije od ostataka brašna koje sam zatekao u kući.

Osnovni sastojci

Uglavnom radim sve odokativno ali u nekim gramima sastojci bi bili u ovom odnosu:

400g belog pšeničnog brašna

300g kukurznog (projinog) brašna

200g ražanog integralnog brašna

50g semenki bundeve sirovih

1 kafena kašika susama

50g pečenih slanih semenki suncokreta (toliko mi je ostalo u teglici pa sam stavio i njih)

¼ paketića pekarskog kvasca, oko 1 dl mleka za rastvaranje kvasca. Šećer i so idu po vašem nahođenju jer ja to ne stavljam! Da, tako je, ne stavljam ga u kvasac i nadođe i bez njega.

1dl ulja po izboru

Postupak mešenja

 

Prvo sam rastvorio po svim pravilima, kvasac u toplo mleko. Međutim, mrzelo me je da čekam te sam malo pogurao stvar. Sve suve sastojke i semenke, sam stavio u vanglicu gde ću da mesim a onda sam usuo kvasac koji nije nadošao i dodao ulje. Zamesio sam mlakom vodom, i formirao lopticu srednje veličine koju sam ostavio da raste u keramičkoj posudi koju sam obložio pekaćim papirom. Topla voda je dala dovoljno energije i tolote da gljivice kvasca počnu da rastu i bubre i da dižu testo, koje je naraslo za nepunih četrdesetak minuta.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor