Svrljig – Probudite svoj istraživački duh u netaknutoj prirodi

Istočna Srbija obiluje nesvakidašnjim prirodnim lepotama, te bi kao takva u budućnosti sigurno mogla biti pokretač razvoja turizma na teritoriji Srbije, a i Balkana uopšte. Iako turistički nedovoljno predstavljena, sa značajnim prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima, opština Svrljig bi mogla predstavljati generator razvoja turizma na ovom prostoru.

Teritoriju koju danas obuhvata opština Svrljig karakterišu bogato kulturno istorijsko nasleđe, prirodno stvorene atrakcije, spektakularni geomorfološki oblici reljefa i najraznovrsnija gastronomska ponuda. Sve to upakovano u jedan turistički proizvod  dovodi do zaključka da će ova teritorija vrlo brzo postati poznata turistička destinacija i odredište svim turistima-avanturistima koji žele da istraže našu prelepu zemlju.

Opština Svrljig i Centar za turizam, kulturu i predstavljaju potencijale svrljiškog kraja na 46. Međunarodnom sajmu turizma koji se održava na Beogradskom sajmištu u periodu od 20. do 23. februara, a slogan ove najveće turističke manifestacije u jugoistočnoj Evropi ove godine je „Jedna karta, bezbroj svetova“.

 

Posetioci sajma u Beogradu moći će da probaju i razne svrljiške specijalitete iz širokog asortimana Svrljiške mlekare, liciderska srca UG Gorska vila,Eminine odlične kolače,  sagovornica  nam  je bila  i pčelarka  Danijela iz pčelarske kuće Stojanović. Same proizvode izrađuju po njihovoj recepturi koju su sami osmislili. Naša sagovornica  smatra da je spoj liofilizovamog voća i meda idealni spoj iskorišćavanja voća, a i meda. Ukusna poslastica, ali zdrava. Od liofilizovanog voća koriste malinu, borovnicu, limun, jagodu i kombinaciju moćnih bobica tačnije kombinacija jagoda, malina, borovnica i crna ribizla.

 

Posetioci su mogli da probaju belmuž koji je pravio Ninoslav Ranđelović.

Belmuž je pastirski specijalitet koji se već vekovima priprema u domaćinstvima na Staroj planini. On se pravi od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira sa malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Belmuž je najukusniji kada se pravi od nekoliko vrsta sira.

Reč “belmuž” dolazi od kombinacije reči “belo”, što se odnosi na boju sira, i “muž”, što upućuje na mućenje, proces u kojem se priprema ovo jelo.

Belmuž se priprema od mladog ovčijeg ili kravljeg sira, koji se topi na vatri, uz dodatak kukuruznog brašna. Smatra se jednim od najautentičnijih jela ovog kraja, a njegova jednostavnost u pripremi i bogatstvo ukusa učinili su ga popularnim među pastirima, ali i među onima koji žele da osete duh tradicije.

Danas, belmuž predstavlja važan deo kulturnog nasleđa Srbije, a u mnogim krajevima održavaju se manifestacije posvećene ovom jelu, poput čuvene Belmužijade u Svrljigu, gde posetioci mogu uživati u različitim varijacijama ovog specijaliteta.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor