Udruženje proizvođača i ljubitelja voćnih rakija “Čuvari tradicije” Apatin organizovaće 23. marta treću Rakijašku radionicu. Organizatori navode da će radionica biti realizovana na marini u Apatinu, od 9 do 16 sati, a kotizacija za učešće iznosi 2.400 dinara i obuhvata brošuru o savremenom načinu proizvodnje rakije (celokupan tekst predavanja), degustaciju rakija i ručak.
– Ako imate želju da oprobate sebe u magičnom zadovoljstvu proizvodnje rakije, evo prilike da u jednom praktičnom prikazu savladate osnove savremenog načina proizvodnjeovog izuzetnog pića, jednog od simbola i ponosa naše države. U okviru ove radionice imate priliku da praktično savladate osnove odabira i rukovanja sa voćem, kvalitetnu pripremu kljuka sa enološkim sredstvima, tradicionalni i ujedno savremeni način frakcione destilacije koji je prihvaćen u celom svetu kao i negovanje, odležavanje i starenje rakije – poručili su iz udruženja “Čuvari tradicije”.
Kako dalje navode, prisustvo na ovoj radionici preporučuju ljudima koje interesuje praktična obuka na hobi nivou, a nemaju vremena za prisustvo na višenedeljnim seminarima, koji se vode mišljenjem da samostalno proizvode svoju rakiju, koji već imaju neko praktično iskustvo, a nisu u putpunosti zadovoljni, preferiraju jednostavnu i razumljivu prezentaciju, te koji su zahtevni u smislu kvalitetne i vrhunski proizvedene rakije.
U toku radionice prisutni će imati priliku upoznati se sa opremom, priručnim sredstvima i pomagalima koje bi bilo poželjno da ima svaki hobi proizvođač, sa praktičnim prikazom ukomljavanja voća (mlevenje, podešavanje pH, dodavanje enoloških sredstava), praktičnim izvođenjem destilacije kljuka u meku rakiju, kao i praktičnim izvođenjem prepeka frakcionom destilacijom (pravilno odvajanje prvenca, srca, patoke).
U toku radionice redom, korak po korak, organizatori će ilustrovati odabir i primenu enoloških sredstava i proces ukomljavanja, pravilno postavljanje uređaja za destilaciju (kazana) sa objašnjenjem kako se isti priprema za proizvodnju, količinski ispravno punjenje kazana, destilaciju i ispravno podešavanje jačine meke rakije, te frakcionu destilaciju jednog prepeka meke rakije sa pravilnim odvajanjem prvenca, srca i patoke.
– Za vreme trajanja destilacije (u periodu praznih hodova), biće održano teoretsko predavanje sa posebnim akcentima na proizvodnju rakije od koštičavog i jabučastog voća. Takođe, upoznaćete se sa tretiranjem rakije nakon destilacije (stabilizacija, odležavanje, starenje u inertnim posudama i buretu kao i filtracijom i flaširanjem), a nakon završenog izlaganja svake pojedinačne teme omogućiće se pitanja i odgovori – rečeno je u udruženju “Čuvari tradicije”.
Predavači radionice biće Petar Horti i Zoran Ristić, sa temama “Oprema, priručna sredstva i pomagala”, “Izbor enoloških sredstava i ukomljavanje”, “Teorija destilacije i praktični deo (destilacija meke rakije i prepeka)” i “Tretiranje rakije posle prepeka (stabilizacija,odležavanje u inertnim posudama i buretu, podešavanje pitke jačine kao i filtracija i flaširanje)”.
Prijave se primaju do 15. marta, a broj učesnika je ograničen.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona, na brojeve:
063 501 459 – Petar Horti
065 52 333 66 – Željko Vlatković