Šišanje ovaca je važan postupak u stočarstvu koji se obavlja kako bi se uklonila vuna s ovaca. Ovaj proces ima nekoliko prednosti, uključujući poboljšanje higijene, smanjenje stresa kod ovaca i povećanje kvalitete vune. Ovce se obično šišaju jednom ili dva puta godišnje zavisno od vrste ovce i klimatskih uslova.
Proleće je vreme da se stočari pobrinu za svoje ovce. Ovce se obično šišaju kada je vreme najpogodnije, a to je kraj proleća. Stručnjaci kažu, maj i jun su pravi meseci za ovaj posao. Nešto ranije, početkom proleća, može da se samo obavi striža ovaca koje su zimi gladovale ili su bile bolesne.
Šišanje ovaca može da se obavlja: ručnim makazama i makazama na električni pogon. Ručnim makazama jedan strižač može da ošiša dnevno do 100 ovaca dok se mašinski može ošišati i do 150 ovaca. One sa finom vunom šišati mašinski zbog jednoličnijeg reza i boljeg nastriga. U zavisnosti od broja grla koji se šiša, strižu je najbolje obavljati u posebnim prostorijama (kod većih zapata) ili vani kod manjeg broja grla. Ukoliko je vreme kišno strižu obavljati u zatvorenim ili natkrivenim prostorima – dobija se čistija vuna. Mokro runo se ne šiša, jer se teško suši i može doći do promena na fizičkim osobinama runske niti.
Striža počinje tako što se ovca uhvati za zadnju nogu, a nikako za vunu. Ovce se šišaju u ležećem položaju. Najpre se stavljaju na bok i šišanje počinje od trbuha, unutrašnjih strana nogu i vrata ka leđima. Kada se ošiša jedna strana, runo se prebaci, a ovca se okreće da bi legla na ošišanu stranu. Posle ošišane druge strane, skida se vuna sa glave i repa. Striža se obavlja ravnomerno i strogo se vodi računa da se ne povredi grlo i vime“,
Da bi ovca bila što mirnija, treba izbegavati sve nagle pokrete, povlačenja i sl. Jače povlačanje vune i napinjanje kože može uzrokovati povredu kože. Naročito treba paziti da ne povlačite ovcu za noge jer u tom slučaju počinje refleksno da trza nogama. Takvi trzaji nogama mogu povrediti šišača. Tokom šišanja ovcu držimo samo za jednu nogu i u tom slučaju nogu ne smemo previše potezati.
Ošišana vuna se nakon šišanja meri, da se utvrdi prinos vune od svake ovce i sortira. Razdvaja se pravo runo od onog sa ekstremiteta i posebno pakuje. Runo se umotava (pakuje) tako da unutrašnja strana bude spolja da bi se bolje ohladilo. Prostorija gde se skladišti mora biti zaštićena od sunčeve svetlosti, hladna i promajna, navodi čačanski stručnjak.