Plamenjaču paradajza prouzrokuje gljiva Phytophthora infestans, koja se redovno javlja svake godine u manjem ili većem intenzitetu. Pojava ovog patogena u periodu 1845-1848 u Irskoj nanela je ozbiljne štete, u literaturi poznato kao irska glad. Phytophthora infestans osim krompira napada paradajz i plavi patlidžan. Pri ranim infekcijama paradajza može doći do smanjenja prinosa za 70-80%, dok kod kasnih sorti paradajza gubici u prinosu iznose od 40-50%. Simptomi ovog oboljenja se manifestuju na listu, stablu, granama, nezrelim i zrelim plodovima. Na listu se javljaju svetlozelene vodenaste pege, koje se šire zahvatajući sve veću površinu lista. Po obodu pege na naličju lista javlja se micelijska prevlaka, a ubrzo se javlja nekroza lista. U povoljnim uslovima za razvoj plamenjače može doći do potpune defolijacije za 10-14 dana. Na plodovima paradajza javljaju se zelenkaste, mrke pege koje se spajaju zahvatajući ceo plod. Oboleli plodovi opadaju i naseljavaju ih saprofitni mikroorganizmi. Pojavi plamenjače pogoduje prohladno i vlažno vreme.
Uslovi za razvoj ovog patogena su: noćne temperature ne manje od sedam stepeni celzijusa; temperature između 15 i 21 stepena pospešuju razvoj pega i sporulaciju, dok se pri temperaturama iznad 29 stepeni patogen ne razvija; vlažnost lišća (rosa ili kiša) više od šest časova pospešuje nove infekcije; vlažnost lišća više od osam časova.
Suzbija se kombinacijom, preventivnih, agrotehničkih i hemijskih mera. Pri gajenju paradajza u zatvorenom prostoru, kao što su plastenici i staklenici, neophodno je u njima regulisati vlažnost vazduha i temperaturu. Azotna dubriva koristiti u neophodnim i minimalnim količinama pošto povećavaju bujnost biljaka što pogoduje razvoju bolesti, uništavati sve biljne ostatke i po potrebi vršiti dezinfekciju zemljišta. Pored toga neophodno je tokom vegetacije sprovoditi hemijske mere zaštite registrovanim fungcidima.