Jedanaesta „Janijada“

Kao i prethodnih godina, Janijada okuplja ljubitelje dobre hrane, tradicionalnih jela i narodne muzike, a u ovogodišnjem programu publici će se predstaviti i popularni estradni umetnici Biljana Jevtić i Mile Ignjatović, čiji se nastupi očekuju s velikim interesovanjem.

Manifestacija Janijada ima za cilj očuvanje kulinarske i kulturne tradicije, ali i promociju seoskog turizma i lokalnih običaja. Posetioci će uživati u takmičenju u pripremi janije, kao i u kulturno-zabavnom programu, izložbi domaćih proizvoda i rukotvorina.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da dođu i budu deo ove lepe priče koja iz godine u godinu raste i okuplja sve veći broj posetilaca.

ŠTA JE JANIJA?

Janija je tradicionalna vrsta jela, koje se sprema od ovčijeg mesa, kod nas prepoznato kao pastirsko jelo u Istočnoj i Južnoj Srbiji.

Za pripremu je potrebno dve kašike masti i jedan kilogram ovčetine. U to sve dodati tri struka praziluka, tri čena belog luka, tri suve paprike, tri lovorova lista, jednu kašiku tucane paprike, dva decilitra vode, začin, so i biber po ukusu.

U otopljenu mast se dodaje osrednje kockice ovčetine i malo popržiti. Dodati iseckani praziluk i dinstati jedno petnaestak minuta. Potom, sipa se voda i dodaju isecknane suve paprike, lovorov list i to sve kuva se dva sata na tihoj vatri. Na 10 minuta pre kraja krčkanja dodaje se kašika tucane paprike, beli luk, so, biber i ostali začini po želji.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor