Juče je održan drugi dan 19. Belmužijade, tradicionalne manifestacije koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca. Na svrljiškom gradskom stadionu i prostoru za manifestaciju primećen je znatno veći broj gostiju, koji su stigli iz skoro svih krajeva Srbije, ali i iz regiona.
Belmuž je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih specijaliteta istočne Srbije, posebno u Svrljigu, gde se smatra lokalnim gastronomskim simbolom. Ova ukusna i hranljiva pastirska hrana priprema se vekovima, a ime je dobila od stare reči “belmuž,” što znači “beli muž” – pastir koji je u prošlosti pripremao ovo jelo za sebe i svoje kolege.
Svrljižani su ovaj specijalitet doveli do savršenstva. Kvalitetni lokalni sastojci, prvenstveno svež ovčiji sir koji se proizvodi u okolnim brdima, daju svrljiškom belmužu poseban ukus. Zbog toga se Svrljig smatra najpoznatijim centrom proizvodnje belmuža, a receptura se prenosi sa generacije na generaciju, zadržavajući autentičnost i tradiciju.
Tokom drugog dana održano je drugo polufinale u spravljanju čuvenog svrljiškog belmuža. Sedmočlani žiri bio je na velikim mukama da odabere najbolje, jer su sve ekipe pokazale znanje i umeće u pripremi jela po kojem je Svrljig poznat.
Za danas je planirano veliko finale, gde će biti proglašen najbolji i najukusniji belmuž, specijalitet od sira koji je postao simbol ovog kraja.