Da bi se obezbedila sigurna i visoka proizvodnja konzumnih kokošijih jaja neophodno je da bude pavilno izgrađen i pripremljen objekat za smeštaj koka nosilja. Takav objekat mora biti projektovan i izgrađen da obezbedi kokoškama odgovarajuće uslove za život, rast, razvoj,ishranu i maksimalnu proizvodnu jaja-nosivost, uz ispunjavanje potrebnih zoohigijenskih i proizvodnih standarda.
Primarni uslov je da izgrađeni objekat omogući dovoljno potrebnog prostora po grlu, što zavisi od tipa i sistema držanja koji mogu biti podnog , kaveznog i slobodnog. Pri projektovanju podnog sistema mora se obavezno odrediti prostor koji zadovoljava držanje 7-9 koka po m². Kavezni sistem omogućava veći kapacitet grla u jednom segmentu ali se moraju striktno poštovati propisane dimenzije kaveza.Nevezano za sistem držanja, važno je da se obezbedi dobra ventilacija objekta što znači dovoljan dotok i izmena svežeg vazduha kao i uklanjanje štetnih gasova poput amonijaka.
Pravilno izgrađen objekat podrazumeva obezbeđenje :
-gnezda za nosilje kako bi se sprečilo nošenje jaja po podu i omogućila neophodna higijena;
-prečke ( priveze) koje služe za odmor kokošaka;
-Dovovoljno svetlosti,kao neobhodan faktor za stimulaciju nosivosti (u periodu proizvodnje potrebno je 14-16 sati dnevno);
Jedan od važnih faktora koje treba obezbediti u objektu je termička izolacija. Provereno , visoka ili niska temperatura negativno utiču na proizvodnju jaja ali i na uslove držanaje i zdravstveno stanje koka nosilja. Utvrđeno je da optimalna temperatura treba da bude od 18-24 °C. Kod podnog sistema primenjuje se prostirka na podu od piljevine ili slame što omogućava lagodniji smeštaj i održavanje higijene.
Podrazumeva se da higijena uz biosigurnost predstavljaju primarni faktor, pa objekat mora biti lak za oodržavanje, čišćenje, izđubravane i dezinfekciju. U vezi s tim preporučuje se postavljanje dezo-barijera i kontrola ulaza u objekat da bi smanjio rizik od bolesti i zaraza u proizvodnom jatu.
Dobro projektovan i održavan objekat omogućava kokama nosiljama normalan, zdrav i produktivan životni ciklus, što se direktno odražava na kvalitet i kolićinu proizvedenih jaja.