Skladištenje i čuvanje sena za zimski period ishrane stoke predstavlja najbitniju stavku za očuvanje kvaliteta kabastih hraniva na gazdinstvu. S obzirom na izuzetno topla leta i smanjeni prinos sena ove godine na livadama, kao i nagli rast cena bala sena na tržištu, očuvanje kvaliteta sena predstavlja prioritet u ishrani na gazdinstvima. Posle košenja i sušenja, seno se može čuvati na otvorenom u stogovima ili u posebno izgrađenim objektima kao što su: Senjaci, šupe, nastrešnice, tavanski deo objekata za smeštaj stoke i dr.
U slučaju skladištenja sena u stogovima oni moraju biti udaljeni najmanje 50 m od zgrada koje se nalaze na gazdinstvu i obezbeđeni od požara i naleta bujica. Podloga na kojoj se seno lageruje mora biti ocedito ili se ispod mora napraviti drenaža. Ova drenaža može biti od kamena, betona ili u obliku podova od drvenog materijala. Oko ovih stogova potrebno je izgraditi kanale za odvodnjavanje. Seno se lageruje u plastove samo ako u sebi sadrži najviše 18 – 22% vlage i po lepom vremenu.
Ono se mora dobro slagati i gaziti, naročito po sredini a stog pravilno formirati završiti i pokriti. Sa strane se seno očešlja grabuljama. Ovi stogovi su obično visoki od 4 – 7 m, a u osnovi široki od 4 – 6 m, a sa strane kada se završe, ovi stogovi se obezbeđuju lemezima. Stogove je potrebno ograditi drvenim ili žičanim ogradama, da bi se sprečio prilaz senu sitne i krupne stoke. Prilikom upotrebe seno se seče posebnim nožem vertikalno – odozgo na dole. Kad su u pitanju senjaci i ostale pokrivene prostorije u kojima se čuva seno u zimskom periodu one moraju biti zaštićeni od kiše i okolo se moraju uraditi odvodni kanali kao i da imaju dobru ventilaciju da bi se sprečilo kvarenje sena.