Endivija ima tri grupe sorti : 1tip eskariolsa celim zelenim listovima, najčešće obrazuje rozetu sa rastresitom glavicom žutih ili zelenih listova:2tip sa krecavim zelenim listovima koji obrazuju zbijenu rozetu sa sredisnjim listovima od svetlozelene do žuto-bele boje 3tip lisnata endivija sa uspravnom rozetom i blago nazubljenim listovima.
Endivija je specifična salata i može se kuvati, gorkog je ukusa, deluje diuretički i laksantivno, poboljšava apetit ,niske je energetske vrednosti ali je bogata mineralnim materijama ,posebno kalijumom ,fosforom,gvožđemi vitaminima C i beta karotenom.
Endivija je dvogodišnja biljka ,ali niske temperature u fazi rasada dovode do cvetanja već u prvoj godini. Endivija niče na 2-3 C ali je optimalna temperatura za rast 20-22 C.Niske temperature od -3C mogu da oštete listove .Za ranu prolećnu proizvodnju rasad se proizvodi u tunelima sa grejanjem.Za dobar rast pogoduju niže noćne temperature. Endivija najbolje uspeva na srednje teškim i plodnim zemljištima sa neutralnim pH vrednostima.
U zaštićenom prostoru endivija se gaji iz rasada, rasađuje se kada ima 4-6 listova i to tako što se sadi na rastojanje 25-30cm u redu sa međurednim rastojanjem 30-50cm.U fazi obrazovanja prvih listova endivija je jako osetljiva na nedostatak vode U zaštićenom prostoru endivija se u proleće gaji pri temperaturi od 10-15 C a u toku jeseni od 8-10C. Osetljiva je na mrazeve i potrebno je biljke prekriti agritekstilom dok god postoji opasnost od mrazeva.U toku proizvodnje na listovima se mogu javiti crne kružne pege kao posledica nedostatka kalcijuma ili žute fleke na starijim listovima kao posledica nedostatka magnezijuma.Iz ovih razloga potrebno je raditi folijalnu prihranu sa ovim elementima.Endivija se bere sukcesivno ,kada rozeta dostigne masu od 150-200gr,u proseku se sa jednog metra kvadratnog ubere od 6-10 endivija.Ubrana endivija se može čuvati na temperaturama od 0-8 C 2-3 dana uz vlažnost vazduha preko 97% do 21 dan.