Batat – jedna od najsvestranijih i najkorisnijih namirnica

Batat (lpomoea batatas L.) je jestiva i ukrasna biljka, a zbog slatkastog ukusa zadebljanog sekundarnog korena zovu ga slatki krompir. U baštenskoj proizvodnji može se gajiti batat puzavog, vrežastog i žbunastog rasta, dok je na njivama najpovoljnije gajiti sorte žbunastog rasta okruglog ili ovalnog oblika zadebljanog korena bele ili narandzaste boje, kraće vegetacije i otporne na bolesti i štetočine.

Batat ima velike zahteve za toplotom, na temperaturi od 10° C prestaje sa rastom. Batat je biljka kratkog dana i zahtva visok intenzitet osvetljenja. Sadi se početkom maja, a zadebljani koren se formira 80 dana posle sadnje. Gajenjem sorti različite dužine vegetacije postiže se kontinuirano prispeće batata.

U periodu 30 do 40 dana nakon sadnje batat ima velike zahteve za vodom. Kasnije ga treba zalivati ukoliko je izrazito toplo i sušno vreme. Velike količine vode u kasnijim fazama rasta utiču na stvaranje zadebljanog korena lošeg kvaliteta. Nagla smena toplog i sušnog perioda dovodi do pojave pucanja korena. Batat koji je lošeg kvaliteta loše se čuva i podložan je napadu bolesti.

Batat se gaji na kiselim zemljištima, gde je pH 5.4 do 6.5. Zahteva toplo propusno zemljište male do srednje plodnosti, može se gajiti na pesku. Na veoma plodnim zemljištima se razvija bujna lisna masa, koren je sitan. Ima velike zahteve za kalijumom, jer visok sadržaj kalijuma ubrzava zadebljanje korena i poboljšava kvalitet. Na istom zemljištu se može gajiti ponovo posle tri do četiri godine. Dobri predusevi su kupusnjače, pasulj ,grašak, boranija, lucerka i paprika.

U komercijalnoj proizvodnji koristi se rasad iz izdanaka zadebljanog korena batata ili se proizvodi direktnom sadnjom zadebljanog korena i njegovih delova. Za gajenje u bašti, zadebljani koren se naklijava u sobnim uslovima na pesku ili u čaši do pola napunjenoj vodom. Kada reznice porastu 15 do 20 cm odsecaju se i sade u saksiju radi oživljavanja ili direktno u baštu. Za veću proizvodnju rasad se proizvodi iz zadebljanog korenja koji se u toku zime čuvaju na 13°C do 16°C i pri vlažnosti od 85% do 90%. U martu se krtole prenose u zaštićeni prostor i pokriju se sa tankim slojem zemlje ili komposta. Na temperaturi od 18°C do 28°C spavajuči pupoljci se aktiviraju za 20 dana. Kada se na izdancima razviju dva lista seku se na 20cm iznad zadebljanja korena zatim sledi ožiljavanje reznica i za 30 dana rasad je spreman za sadnju.

Rasad je najbolje saditi na ravne i izdignute leje pokrivene crnom folijom, sa sistemom za navodnjavanje. Sadi se na razmaku 120 x 30-40cm

Tehnološka zrelost zadebljanog korena je 80 dana posle sadnje kada se pri zasecanju stabla pojavljuje gust beli sok. Vađenje batata može biti postepeno. Nakon vađenja čuva se na temperaturi od 20°C i vlažnosti od 95% i uz dobru ventilaciju koren dozreva za četiri do sedam dana.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor