– Na farmi u Deronjama, u srcu Bačke, porodica Tadić vodi svoju malu mlečnu imperiju pod imenom Farma Manir. Iza brenda stoji Vera Tadić, mlada poljoprivrednica i majka dvoje dece, koja zajedno sa porodicom uzgaja krave i proizvodi razne vrste sira, putera i fermentisanih mlečnih proizvoda.
– „Imamo sopstvenu farmu sa dvadesetak krava i deo mleka prerađujemo u našoj radionici. Naš glavni proizvod su sirevi, ali pravimo i fermentisano mleko i puter,“ objašnjava Vera.
Od pašnjaka do sira – sve na sopstvenoj zemlji
Farma raspolaže sa oko 40 hektara obradivog zemljišta, na kojem proizvode seno i drugu stočnu hranu. „Ishrana je bazirana na suvoj hrani – seno, livadska trava, bez kiselih hraniva. To se najviše pokazalo dobrim za kvalitet mleka,“ kaže Vera.
Dnevno proizvedu oko 400 litara mleka, od čega deo prerađuju, a ostatak prodaju lokalnoj mlekari sa kojom sarađuju.
Švajcarske krave u srcu Bačke
Kako bi unapredili kvalitet mleka i sira, na Farmi Manir su nedavno uveli novu rasu – smeđe švajcarske krave (Brown Swiss).
– „To nije uobičajena rasa za naš kraj, ali one genetski imaju proteine i mlečnu mast idealnu za pravljenje tvrdih sireva,“ objašnjava Vera, dodajući da su grla nabavljena sa farme u Pančevu.
Četiri vrste zrelih sireva i proizvodi od mleka
Najpoznatiji proizvodi Farme Manir su zreli i polutvrdi sirevi, koje proizvode po sopstvenim receptima razvijenim poslednjih godina. U ponudi su četiri vrste: Manir, Vido, Berde i Kibic.
– „Najprodavaniji su sveži, rolovani sirevi jer se svakodnevno koriste. Tokom leta tražen je i gril sir, dok je Berde naš najposebniji – sir star 15 meseci, tipa parmezana,“ kaže Vera.
Pored sireva, Farma Manir proizvodi i pavlaku, maslac i fermentisane mlečne proizvode.
Rad, znanje i upornost – ali radne snage nema
Kao najveći izazov, Vera ističe nedostatak radne snage.
– „To je problem broj jedan. Mladi danas uglavnom traže lakše poslove, a ovo je fizički težak, ali i odgovoran rad. Na selu i u gradu je slična situacija – svi bi za računarom,“ iskreno kaže.
Vera je student Poljoprivrednog fakulteta, i kako kaže, nastoji da znanje pretoči u praksu – od proizvodnje mleka do gotovog sira.
Prodaja i planovi
Proizvodi Farme Manir mogu se pronaći u manjim prodajnim objektima u Novom Sadu i sve više u Beogradu, kao i preko portala malih proizvođača, gde planiraju i dostavu svežeg mleka i sira.
Što se tiče podrške države, dobijaju redovne subvencije po hektaru, ali Vera ističe da je obrada mleka i prerada proizvoda i dalje slabo podržana.
– „Subvencije su više usmerene na sirovu proizvodnju, a ne na preradu. Mi nismo klasična mlekara, već želimo da ostanemo porodična farma,“ dodaje ona.
Tradicija i savremeni pristup
Farma Manir dokaz je da i mala porodična gazdinstva mogu opstati i razvijati se, uz posvećenost, znanje i ljubav prema poslu.
– „Za sada radimo sami, ali verujemo da se kvalitet i trud na kraju uvek prepoznaju,“ zaključuje Vera Tadić.