Podizanje zasada voća može biti vrlo profitabilan posao ako su ispunjeni sledeći uslovi:
-Zemljište i klima (Moraju u potpunosti da odgovaraju izabranoj voćnoj vrsti.Zemljište se može pre podizanja zasada u određenoj meri
popraviti određenim merama.)
-Pravilan izbor voćne vrste i sorte (Zavisi od namene proizvedenog voća, a ključnu ulogu igra zdrav i sortno
čist sadni materijal.)
-Primenjena tehnologija gajenja (Đubrenje, rezidba, zaštita,)
-Plasman i prerada voća (Obezbeđeno tržište i siguran plasman voća ili proizvoda po određenim cenama.)
Važno je napomenuti da svi ovi uslovi moraju biti ispunjeni i nijedan od njih se nesme zapostaviti ili zanemariti jer svaki od njih može presudno uticati na ostvareni krajnji rezultat i poslovni uspeh.
Zemljište kao mesto gde se nalazi zasad se mora posebno analizirati hemijski i granulometrijiski, jer se budući zasad
hranljivim elementima i vodom snabdeva baš is tog zemljišta i posle podizanja zasada neke osobine zemljišta se nemogu više popraviti zato je priprema zemljišta veoma važna i mora se na vreme i pravilno izvesti. Iz dugogodišnjeg iskustva i poznavajući teren gde treba podići nove zasade bez obzira na odabranu voćnu vrstu generalno se može uzeti sledeći način pripreme zemljišta za sadnju i cena koštanja takve pripreme po jednom hektaru:
-Agro hemijiska analiza zemljišta – 200 €
-Meliorativno đubrenje (poprevka plodnosti), krečno đubrivo, stajnjak, mineralno đubrivo – 1200 €
-Primena đubriva (rasturanje) – 300 €
-Oranje parcele – 300 €
-Podrivanje parcele – 400 €
-Dopunska priprema zemljišta – 300 €
Ukupno priprema zemljišta: 2700 €
Izbor voćne vrste i sorti – Prvenstveno zavisi od namene proizvedenog voća.
ŠLjIVA
Sorta – Stenlej 500 stabala po 1 hektaru
Sertifikovan sadni materijal – 1000 €
Razmeravanje parcele i sadnja – 500 €
Nega zasada od 1.do 4. godine – 2000 €
Ukupno : 3500 €
U 5.i 6. godini zasad pokrivatroškove održavanja i daje određenu dobit. Puna rodnost u 7.godini 50 kg po stablu, ukupno 25000 kg (25 t) kvalitetnih plodova za sušenje, čija vrednost kao sveže prodatih je 4000 €.
Troškovi proizvodnje na godišnjem nivou iznose 1300 €.Čist prihod prodaja svežih plodova iznosi 2700 €.