Kako se priprema ovčarnik pre jagnjenja

Pre jagnjenja treba obezbediti optimalnu mikroklimu u objektu, obezbediti normalni protok vazduha (0.15-0.3m/sek u porodilištu do 0,2m/sek)bez promaje, jer nepovoljno deluje na jagnjad i ovce. Minimalna temteratura vazduha u porodilištu je 10 °C. Objekti za gajenje ovaca sa jagnjadima su uglavno grupni, moraju biti prostrani (površine poda za ovce sa jednim jagnjetom je minimum 1.5m2 i 1.75m2 za ovce sa 2 jagnjeta) svetli, suvi, čisti sa dosta svežeg vazduha i da imaju duboku prostirku (5kg slame/m2). Deo ovčarnika gde se jagnje ovce ne sme da bude tesan kako bi se ovcama omogućilo slobodno kretanje za vreme jagnjenja, porodilišta su uglavnom grupna za 2-3 ovce. Ukoliko postoji mogućnost poželjna su pojedinačna porodilišta dimenzije 1.5 x 1.5m2 ( najčešće za ovce koje ne prihvataju svoju jagnjad).

Ilustracija: farma ovaca, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: farma ovaca, foto: Domaćinska kuća

Neposredno pre jagnjenja čistimo i dezinfikujemo opremu koju koristimo u porodilištu i odgajivalištu. Na ulazu i izlazu iz farme – objekta treba  postaviti dezinfekcione barijere ( betonska udubljenja ili razne posude) preko kojih mora proći sve ono što ulazi i izlazi iz farme, da bi se sprečilo unošenje mikroorganizma u farmu. Dubina dez barijere treba biti najmanje 6- 8cm.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor