Na tržištu je potražnja za ovim mesom

Zahvaljujući Slaninijadi, u Kačarevu veliki broj domaćinstava gaji svinje. U Kačarevu se gaje i mangulice, a najveći proizvođač je Dušan Kondić, koji je u tom poslu nasledio svoje roditelje

Svinja, ilustracija, fotografija preuzeta sa sajta pixabay.com / autor: Iva Balk
Svinja, ilustracija, fotografija preuzeta sa sajta pixabay.com / autor: Iva Balk

Mangulice jedu isključivo domaću hranu. “Hranimo ih sa žitom, ječmom, kukuruzom, zob, ovas, samo sa domaćom hranom”, kaže Kondić.

Ovaj uzgajivač mangulica pravi sve mesne prerađevine, a za predstojeću Slaninijadu pripremio je 300 kilograma kobasica, 400 kilograma slanine i još pečenice, švargle, čvarke i mast. Sve je zdravo i kvalitetno, a dokaz je i nagrada za najbolju slaninu pretprošle godine.

“Sad smo zaklali 20 svinja, osušili smo to, stavili na promaju i još desetak dana treba tako da stoji”, kaže Kondić.

Dušan, kao ni ostali uzgajivači, nema problem sa prodajom. Na tržištu je velika potražnja, pa su njegovi planovi da kad ode u penziju za nekoliko godina proširi proizvodnju. Hoće da gaji 50 svinja i napravi pečenjaru, čime će zaokružiti proizvodnju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor