Sastojci:
Sastojci:
1.5 kg očišćenih i iseckanih jagoda
500 g šećera
Priprema:
Nije džem samo za mazanje na hleb ili palačinke, većmože poslužiti i kao preliv preko nekog blagog kolača, ili čizkejka,sladoleda.
Jagode dobro oprati, skinuti peteljke, i odstraniti plodove koji nisu zdravi. Ako su jagode krupne, isecite ih, a neko na kraju kada je džem gotov izmiksira što i nije loša ideja. Izmeriti ih, staviti u veću šerpu, dodati šećera u količini upola manjoj od težine voća. Dobro promešati i staviti da se kuva.
Povremeno mešati i kada se stvori bela pena kašikom skidati.
Ako niste sigurni da je džem gotov stavite dve, tri kašike na tacnu i prohladite. Kada se ohladi, vidi se koliko je gust.
Neko stavlja i konzervans da bi džem duže trajao, a po želji pre nego sto sipate džem u teglu, možete nacediti limun.
Veoma je bitno da su tegle čiste i sterilisane. Rernu ugrejte na 100 stepeni i u nju ubacite pleh sa teglama. Potrebno je da odstoje 15 do 20 minuta, posle čega su spremne, a vi nemate razloga za sumnju, jer je sterilizacija uspešno izvršena.
Zatvorite tegle poklopcima na navoj i okrenite ih tako da stoje na poklopcu. Ostavite ih u tom položaju oko 5 minuta, vratite ih u normalan položaj i ostavite na hladnom i tamnom mestu dok se potpuno ne ohlade.