Krečenje voćaka je stara mera koja se primenjuje i korisna je naročito u zasadima koštičavih voćnih vrsta. Krečenjem debla, račvišta i donjih delova ramenih grana, štiti se se voćka od pucanja kore i nastajanja rana tokom zimskog perioda kada dolazi do oscilacija u temperaturi.
Nakon niskih temperatura, koje uz tlo mogu biti i nekoliko stepeni niže, sunčevi zraci zagrevaju stablo i dolazi do širenja dubljih delova tkiva, koje ne prati širenje kore te ona puca. Ova pojava je česta tokom hladnih zimskih noći i sunčanih, toplijih dana. Na mestima gde se kora raspukla naseljavaju se uzročnici trulenja i drugi patogeni i takve rane teško zaceljuju.
Krečna smeša treba da bude što belja i da se što duže zadrži na deblu.
Receptura za spravljanje krečne smeše sastoji se od 5kg nekašenog kreča, ½ kg soli i ¼ kg sumpora u prahu. Kreč se prvo zagasi i odstoji nekoliko dana, pa se dodaju drugi sastojci. Sastojke je potrebno dobro izmešati i dodati toliko vode da se dobije žitka masa za mazanje četkom (okvirno oko 25litara vode). Pre premazivanja, dobro je da smeša odstoji 24 sata kako bi bolje prijanjala za koru. Kuhinjska so se dodaje jer daje lepljivost, a sumpor ima zaštitno dejstvo jer uništava gljivice i lišajeve na kori u kojima mogu da prezime različiti patogeni.
Veoma bitno je ovu meru izvesti na vreme tokom novebra ili decembra. jer do temperaturnih kolebanja koja izazivaju pucanje kore na deblu najčešće dolazi krajem januara i tokom februara. Debla voćaka premazati od zemlje pa sve do iznad račvišta grana 30-40cm. Naime, mesto gde grane izlaze iz debla naročito je osetljivo na pucanje kore.
Pravilo je da se krečenje obavlja po lepom i suvom vremenu kada je temperatura iznad 0°C, u protivnom, krečna opna bi se smrzla i odmah odvojila od drveta, odnosno od kore stabla.
Ukoliko na stablima primetimo pojavu pucanja kore, takve rane treba dobro očistiti od trule kore sve do zdravog tkiva i zatim premazati gustim rastvorom bakar sulfata. Naknadno premazivanje voćarskim voskom pomaže zarastanju.
Posebno osetljive na pucanje kore su šljiva, trešnja, višnja, a posebno kajsija zbog njenog nestabilnog mirovanja. Za kajsiju pored premazivanja stabla preporučuje se i prskanje proceđenjim krečnim mlekom celih voćki i na taj način možemo uticati na odlaganje početka vegetacije.
Krečenje takođe može uticati na odlaganje kretanja vegetacije za nekoliko dana, što u našim uslovima može da bude dosta značajno.