Pravilan izbor sorte u komercijalnoj proizvodnji je svakako najvažniji momenat, jer ako se napravi greška u izboru budući zasada je u startu osuđen na propast, a proizvođači ostaju bez uloženih sredstava i uzaludno potrošenih godina. Koja će sorta biti izabrana prvenstveno zavisi od namene i upotrebne vrednosti plodova, lokacija
gde se zasad podiže, kao i od raspoloživog sadnog materijala. Od mnoštva sorti koje se dana gaje u
razvijenim šljivarskim zemljama samo nekoliko desetina njih predstavljaju važne komercijalne sorte, i u Srbiji je
slična situacija. U proizvodnim zasadima se gaje sledeće sorte: Čačanska lepotica, Stenlej, Čačanska rodna i Požegača.
Pored ovih sorti manje su zastupljene Valjevka, Čačanska najbolja, Čačanska rana i još neke sorte lokalnog značaja. Veliki problem u uvođenju novostvorenih i introdukovanih sorti u proizvodnju predstavlja virus šarke šljive, jer su sve visokokvalitetne nove sorte uglavnom osetljive na novi virus.