Kako sačuvati voćnu aromu rakije

Kada pomislimo na voćnu rakiju, prva asocijacija je visok kvalitet i karakteristična aroma na plod voća od kojeg se spravlja. Aroma se kod pripreme voćne rakije najčešće gubi prilikom vrenja, na šta utiču prisustvo stranih primesa, nečistoća, trulost voća i prisustvo koštica u komini.

S druge strane, dodavanjem matičnog ili svežeg kvasca poboljšava se fermentacija plodova, a praksa je pokazala da je dodavanje kvasca tokom fermentacije bolja opcija od puštanja d se fermentacija spontano odvija, da bi se očuvala aroma voćnih rakija.

Visoka spoljašnja temperatura izaziva pregrevanje komine pa se preporučuje da se vrenje obavlja u prostorijama koje omogućavaju regulisanje temperature.

Čim komina provri, ako to mogućnosti dozvoljavaju, treba pristupiti destilaciji. Patoka , takođe, utiče na aromatičnost, pa je prilikom destilacije treba izdvojiti, kao i prvenac.

Primenom napred navedenih saveta pripremljena voćna rakija od kajsije, breskve, kruške, šljive, jabuke ili dunje sačuvaće svoju aromu, a organoleptička svojstva će najviše doći do izražaja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.08.2024.

Prof. dr Zoran Keserović daje savete voćarima

19.08.2024.

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava

01.08.2024.

Jodno skrobni test

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca