U petak 18. novembra, Mačkov podrum u Irigu otvara prve boce mladog vina, portugizera svatovca, i time istovremeno obeležava vinsku novu godinu.
Mačkov podrum je jedina vinarija u Srbiji koja pravi mlado vino posebnom tehnologijom kojom se mlado vino pravi svuda u svetu – karbonskom maceracijom.
Uz zvuke tamburice orkestra „Rumske lole“, biće proglašen novi vitez mladog portugizera, a direktorka Srpske čitaonice u Irigu će objaviti pobednike na konkursu za najlepšu pesmu o vinu.
Štimung će održavati pudar svojim doskočicama, te učenici i nastavnici Muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“ iz Rume, glumci Srpskog narodnog pozorišta recitovanjem stihova o Sremu, vinu i ljubavi.
Svaka prava sremačka gozba je, uz vino, upotpunjena ukusnim zalogajima – domaćim kobasicama, čvarcima, sirevima, štrudlama, pitama, džemovima, bombonama, i raznim drugim đakonijama koje će spremiti izlagači iz Iriga i drugih mesta iz Srema.
Ulazak i neograničena konzumacija vina su besplatni.