Grnčarija sve više u modi

Grnčarija je jedan od najstarijih zanata u ljudskoj istoriji i nekad davno hrana se pripremala i čuvala isključivo u glinenim posudama. Kvalitetna grnčarija može da opstane i hiljadama godina, a dokaz za to je što ovakve posude arheolozi često nalaze na lokacijama drevnih civilizacija.

U vreme kad u Srbiji stari zanati praktično izumiru i nestaju, Marjan Stošić iz Vranja i njegov tri godine mlađi brat nastavili su stopama svog oca i posvetili se ovom zanatu koji se s pravom može nazvati i umetnost.

Grnčarija je Marjanu i njegovom bratu u „prstima“ s obzirom na to da su odrasli uz oca grnčara koji se izradom glininih posuda bavio od 1963. Nakon odlaska u penziju biznis je prepustio sinovima koji su dodatno unapredili proizvodnju ali i zadržali tradicionalne elemente onako kako se najkvalitetnija grnčarija izađivala vekovima.

– Posao je vrlo zahtevan i traži dosta rada i zalaganja. Glinu iskopavamo u pčinjskom okrugu nekih 40 kilometara od Vranja, potom je prevozimo u radionicu gde se kvasi i priprema za obradu. Glina se najpre melje na jednoj, potom dodatno usitnjava na drugoj mašini, a onda ide u treću na mešenje i tek tad je spremna za rad na točku – objasnio je za Agrobiznis magazin Stošić.

Svoje glinene posude izložio je na nedavno održano  Sajmu AgroBelgrade 2023. i nema ko nije zastao da pogleda njegovih ruku delo.

– Samo oblikovanje radi se isključivo ručno na točku i potrebno je znanje ali i umetnička crta da biste napravili ono što zamislite. Radimo brat i ja uz podršku porodice i snaje, jer je ovo porodičan biznis – dodao je on.

Nakon što on i njegov brat veštim prstima oblikuju glinene posude one idu na pečenje, a potom sledi glaziranje.

–  Za razliku od recimo grnčara iz Zapadne Srbije koji glinene posude samo ispeku ja ih i glaziram radi lakšeg održavanja. Svaka naša posuda je dva puta pečena i trudimo se da našim kupcima ponudimo vrhunski kvalitet. Glinena posuda mora da bude jaka, laka za održavanje i lepa na oko – stručno je objasnio Marjan.

Od gline pravi bukvalno sve: pekače raznih dimenzija i oblika,  šerpe, lonce za kuvanje kupusa, šerpe za sarme i punjene paprike, činije za sva čorbasta jela, tavčiće, ovalne tanjire, kadionice, slanike…

– Prilikom upotrebe glinenih posuda najvažnije je da se one postepeno zagrevaju i postepeno hlade. Nikako ne stavljajte glineni pekač u vrelu rernu. Takođe, naglasio bih da glinene šerpe nisu za ringlu na električnom šporetu zato što ringle greju hranu na sredini. Glinene posude bez obzira da li su u pitanju pekači ili šerpe predviđene su isključivo za rernu – naglasio je Stošić.

 

 

Nenadmašan ukus kupusa

 

U jeku promocije zdrave ishrane i zdravih načina pripreme jela sve više ljudi se okreće upotrebi glinenih posuda. Ne samo što je jelo pripremljeno na ovaj način zdravije već je i daleko ukusnije nego kad se sprema u običnim metalnim šerpama.

–  Kupus ili sarme pripremljene u glinenim posudama imaju nenadmašan  ukus. Slast pripremljenog jela u glinenim posudama je neuporediva u odnosu na savremeno posuđe. Sama glina daje vrlo specifičan ukus pripremljenom jelu, meso je ukusnije i mekše a pri tome zadržava više hranljivih sastojaka – objasnio je Marjan.

Na naše pitanje da li je tačno da glinene posude treba pre prve upotrebe da odleže u vodi on ističe da za tim nema potrebe kad je u pitanju njegovo posuđe.

– Dovoljno je da ih operete mlakom vodom kako bi se skinula prašina, osušite i posuda je spremna za upotrebu. Nakon što završite sa kuvanjem posuda se ponovo opere ručno mlakom vodom i sa malo blagog sredstva za pranje posuđa bez preteranog ribanja, osuši se i ponovo je spremna za pripremu novih jela – dodao je on.

Grnčarija „Stošić“ iz Vranja nadaleko je poznata po svom kvalitetu pa su mu kupci ljudi iz cele Srbije, ali i inostranstva.

– Dosta kupuju naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu u Nemačkoj, Švajcarskoj ili u skandinavskim zemljama. Moje glinene posude otišle su i za Ameriku. Trudim se da ispratim ukus i zahtev kupaca, kao i da svaka posuda koju napravimo, bez obzira šta je u pitanju, bude maksimalno kvalitetno jer jedino tako možete da zadržite kupce – rekao je Marjan i dodao da se mnogi vraćaju kako bi kod njega ponovo kupili glineno posuđe.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca