Za sreću je potrebno malo sira

Sir nije samo nutritivno vredna namirnica, već i jedna od najčešće konzumiranih. U  nekim zemljama, poput Francuske, Italije, Holandije, Švajcarske, proizvodnja sira podignuta je  na nivo umetnosti, slično proizvodnji vina, a odabir vrsta i posluživanje stvar običaja i tradicije, kod nas je kultura konzumiranja sira, na tom nivou, tek u povoju.

Mlekara Farmer je nastala iz poljoprivrednog gazdinstva koje se tradicionalno,103 godina unazad, prenoseći sa kolena na koleno, bavi primarnom proizvodnjom mleka i proizvodnjom  sireva. Kako nam priča Zorica Radišić, ona je četvrta snajka koja je nastavila ovu tradiciju.

Radišici imaju porodičnu farmu, i njihova proizvodnja je od njive do trpeze.

Suprug Petar Radišić u okviru gazdinstva vodi računa šta će i kao da se obrađuje. Sa njihove njive se obezbeđuje i hrana za krave, koju dobijaju 365 dana istu, čime se obezbeđuje vrhunsko mleko. Na farmi se  trenutno nalazi 34 krave, pretežno crne Holštajn rase, koje dalu 1000 litara mleka dnevno.  Smeštene su u modernoj štali, gde je čišćenje automatizovano, a da bi se životinje bolje osećale postavljene su četke (kravlji fizioterapeut), da se češkaju kada su uznemirene, ili za to osete potrebu. Hrane se jednom dnevno.  Zbog nedostatka radne snage oni su uveli robotizaciju, robota za mužu, gde će imati još bolji kvalitet mleka.

Njihovi sirevi se prodaju u specijalizovanim radnjama u Novom Sadu i Beogradu, može se doći  i na njihovo imanje da se vidi kako oni to rade i da se probaju njihovi sirevi.

Radionica za izradu sira Farmer nudi ukusne sireve od prvoklasnog mleka: gauda, parmezan, mocarela, halumi, rolovani sir, meke sireve i sitan sir.

Što kažu Lale iz Čuruga, za sreću je potrebno malo sira!

“Recepti za naše sireve su sasvim jednostavni, prvoklasno mleko, mnogo ljubavi, truda i umeća, kaže Zorica I dodaje: Jedini aditivi u našim sirevima su alhemija prelepog vojvođanskog sela Čuruga, miris lipa, povetarac sa Tise i Bisernog ostrva”.

Sir nije samo nutritivno vredna namirnica, već i jedna od najčešće konzumiranih. U  nekim zemljama, poput Francuske, Italije, Holandije, Švajcarske, proizvodnja sira podignuta je  na nivo umetnosti, slično proizvodnji vina, a odabir vrsta i posluživanje stvar običaja i tradicije, kod nas je kultura konzumiranja sira, na tom nivou, tek u povoju.

Mlekara Farmer je nastala iz poljoprivrednog gazdinstva koje se tradicionalno,103 godina unazad, prenoseći sa kolena na koleno, bavi primarnom proizvodnjom mleka i proizvodnjom   sireva.  Kako nam priča Zorica Radišić, ona je četvrta snajka koja je nastavila ovu tradiciju.

Radišici imaju porodičnu farmu, i njihova proizvodnja je od njive do trpeze.

Suprug Petar Radišić u okviru gazdinstva vodi ra čuna šta će i kao da se obrađuje. Sa njihove njive se obezbeđuje i hrana za krave, koju dobijaju 365 dana istu, čime se obezbeđuje vrhunsko mleko. Na farmi se  trenutno nalazi 34 krave, pretežno crne Holštajn rase, koje dalu 1000 litara mleka dnevno.  Smeštene su u modernoj štali, gde je čišćenje automatizovano, a da bi se životinje bolje osećale postavljene su četke (kravlji fizioterapeut), da se češkaju kada su uznemirene, ili za to osete potrebu. Hrane se jednom dnevno.  Zbog nedostatka radne snage oni su uveli robotizaciju, robota za mužu, gde će imati još bolji kvalitet mleka.

Njihovi sirevi se prodaju u specijalizovanim radnjama u Novom Sadu i Beogradu, može se doći  i na njihovo imanje da se vidi kako oni to rade i da se probaju njihovi sirevi.

Radionica za izradu sira Farmer nudi ukusne sireve od prvoklasnog mleka: gauda, parmezan, mocarela, halumi, rolovani sir, meke sireve i sitan sir.

Što kažu Lale iz Čuruga, za sreću je potrebno malo sira!

“Recepti za naše sireve su sasvim jednostavni, prvoklasno mleko, mnogo ljubavi, truda i umeća, kaže Zorica i dodaje: Jedini aditivi u našim sirevima su alhemija prelepog vojvođanskog sela Čuruga, miris lipa, povetarac sa Tise i Bisernog ostrva”.

Ono što me raduje je da se ljude u poslednje vreme okreću zdravom načinu života koji im i mi nudimo. Specifičan tvrdi sir Čuružanko, gde mi je inspiracija bio italijanski Parmigiano, koji smo želeli da napravimo na naš, čuruški način, najbolji je primer za to. Za njegovu proizvodnju potrebno je 15 litara mleka i minimalno zrenje od šest meseci. Naišao je na simpatije kod dobrih poznavalaca sira što nas raduje i od ove godine smo rešili da povećamo njegovu proizvodnju”, kaže Zorica Radišić, dodajući da su za njihove sireve zainteresovani i ruski potrošači.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca