Ova biljka poboljšava ukus hrani

Krbuljica se dovodi u vezu sa Isusovim vaskrsenjem, jer njena aroma dosta podseća na smolu (smirnu), a rani pupoljci krbuljice podsećaju na preporađanje. Ova biljka se u nekim delovima Evrope tradicionalno koristi za Uskrs – jede se kao deo ceremonije za Veliki četvrtak. Krbuljica je bila kod Grka i Rimljana poznata kao začin za supu.

Krbuljica (Anthriscus cerefolium),cveta od aprila do juna, i ima srebrno-bele cvetove, može dostići visinu do 40-60 cm. Ona je poznata po tome što prečišćava krv i snižava pritisak. Kada sazri, listovi dobijaju ljubičastu boju, a na kraju dobijaju bronzanu boju. Tada gube jak ukus i zato se koriste samo zeleni listovi. Krbuljica uspeva na hladnim, mraćnim i vlažnim mestima, dobro se razvija na otkrivenim površinama i u dubokim saksijama, jer ima dugo korenje.

Cvet je štitastog oblika, gotovo sedeći, a cvetići u štitu su mali i beli. Iz cvetova se u avgustu i septembru razvijaju plodovi. Čitava biljka ima slatko-aromatičan miris koji se kod sušenja gotovo sasvim izgubi. Miris i ukus su topli, slični peršunu, a pomalo i anisu.

Krbuljica je bila kod Grka i Rimljana poznata kao začin za supu. Bere se čitava biljka u cvatu  a ponekad i seme (Semina Cerefolii). I biljka i seme suše se u hladu, a posle sušenja biljku treba iseći i staviti u dobro zatvorene staklene posude. Seme treba čuvati u tamnim posudama, ali ne u limenim.

 Sveži zeleni listovi krbuljice sadrže velike količine eteričnih ulja, vitamin C, mineralne materije, magnezijum, glikozide i karoten. Začin se treba čuvati na suvom i hladnom mestu, daleko od direktne sunčeve svetlosti. Ako se čuva u najlonskoj jesi i frižideru, svež začin može izdržati do nedelju dana. Jedan od načina da sačuvate neverovatnu aromu jeste da stavite biljku u vinsko sirće.

Kombinacija maslačka, krbuljice i kres salate je veoma korisna za jačanje organizma tokom zime, kada najviše nedostaje vitamina. Kao i veliki deo lekovitih biljaka, tako i krbuljica je korisna kod lenjih creva. Kada se napravi, čaj se može koristiti da se oči navlaže.

Čaj od sveže ili osušene biljke i od semena, jača želudac jer sprečava nadimanje, ublažava grčeve, podstiče lučenje želudačnih sokova, pa time i varenje. Takođe, povoljno utiče na rad jetre, poboljšava cirkulaciju i čisti krv, a snižava i visoki krvni pritisak.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca