Besplatna analiza zemljišta

Kako bi proverili plodnost i povećali prinose poljoprivrednih kultura, smanjili zagađenje zemljišta i troškova i pravilno izđubrili parcele, Gradska opština Surčin u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom Beograd organizuje  uzorkovanje i besplatnu analizu zemljišta za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Surčin.

Svako gazdinstvo ima pravo na analizu maksimalno 4 uzorka zemljišta od prve do pete katastarske klase.

Ukoliko ste zainteresovani da uradite besplatnu analizu zemljišta a bavite se ratarstvom, povretarstvom, voćarstvom, vinogradarstvom, uzgojem začinskog bilja, duvana ili cvećarstvom potrebno je da se javite do 31. avgusta 2023. godine Odeljenju za LER, GO Surčin, telefonom, na broj 066/863-75-16 kako bi vas evidentirali i dogovorili termin za predaju uzoraka.

Od dokumentacije treba pripremiti strukturu biljne proizvodnje odštampanu iz E-agrara.

Analiza zemljišta se radi sa ciljem ispitavanja nivoa hranljivih sastojaka u zemljištu i poboljšanja nutritivne ravnoteže dodavanjem ili uklanjanjem viška odnosno manjka đubriva.

Uzorkovanje zemljišta možete uraditi sami ili uz stručnu pomoć savetodavaca. Ukoliko sami uzorkujete zemljište postupak je sledeći:

Prosečan uzorak se pravi od više sakupljenih uzoraka zavisno od parcele, do 20 uboda  ašovom raspoređenih ravnomerno na parceli. Što je više pojedinačnih uzoraka, prosečni uzorak bolje predstavlja parcelu.

Ašovom se izvadi grumen zemlje i ostavi sa strane. Zatim, ponovo se zabode ašov uz ivicu rupe, pod uglom 90 stepeni, na dubinu 30 cm od površine. Pažljivo se izvadi ašov sa zemljom tako da ona ostane na ašovu i položi tako na zemlju. Zatim se nožem povuče levo i desno od sredine ašova na dole, tako da u sredini ostane „kaiš“ zemlje.

Taj deo se stavi u kofu, tako se postupi sa svih do 20 uboda. Na kraju se ova zemlja izmeša, izbace nečistoće, usitni  grumenje i ostavi 0,5-1 kg zemlje.

Dobijeni prosečan uzorak se stavlja u kesu, a zatim u drugu kesu u kojoj treba da bude etiketana sa  imenom i prezimenom  vlasnika i katastarskim brojem parcele.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca