Usvojen Zakon o budžetu za 2024. godinu – za poljoprivredu 119 milijardi dinara

Narodna skupština danas je usvojila Zakon o budžetu za 2024. godinu kojim su za poljoprivredu opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 119 milijardi dinara, što predstavlja rekordan iznos do sada.

Budžetom su predviđena izdvajanja za poljoprivredu u iznosu od 105 milijardi dinara, plus dodatnih 14 milijardi dinara koji će se vratiti poljoprivrednicima kroz refakciju akciza za gorivo u iznosu od 50 dinara po litru.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, poljoprivrednicima je naknada za odvodnjavanje u 2023. godini umanjena za 50%, dok će u 2024. godini biti u potpunosti oslobođeni ove obaveze.

Takođe, poslanici Narodne skupštine usvojili su izmene i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju koje podrazumevaju povećanje površine obradivog zemljišta za koje se može ostvariti pravo na podsticaje u biljnoj proizvodnji, sa 20 hektara na 100 hektara.

Novina je i to da će pravo na podsticaje za biljnu proizvodnju moći da ostvare isključivo lica koja tu zemlju i obrađuju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca