Utvrđivanje optimalnog momenta žetve heljde je otežano usled rastegnutog perioda cvetanja i neujednačenog sazrevanja semena. Kod heljde se seme lako osipa, što takođe otežava žetvu. Smatra se da je vreme za žetvu najbolje kada 2/3 zrna na biljkama dobije mrku boju. Žetva se može obaviti dvofazno i jednofazno. Kosidba može da se vrši (srpom ili kosom), snopovi se ostavljaju u krstine radi dosušivanja. Nakon 7-10 dana obavlja se vršidba na vršalici. Žetva može da se vrši mašinski u dve faze. Usev se kosi kosačicom i ostavlja u trake radi dosušivanja a zatim se kombajnira kombajnom koji ima uređaje za podizanje otkosa.
Najbolji i najefikasniji način je jednofazna žetva kombajnom, jer tu ima najmanje gubitaka. Žetvu heljde treba obaviti u što kraćem vremenu, s obzirom na lako osipanje heljde. Sdržaj vlage u zrnu koje se skladišti ne smije biti veći od 14%.
Od 100 kg zrna pri meljavi se dobija 60-70 kg brašna, 4-18 kg mekinja i 18-26 kg ljuske.