Oksalna kiselina u borbi protiv varoe

Oksalna kiselina je organsko jedinjenje koje se javlja u obliku dihidrata (sadrži vodu) čija je formula H2C2O4·2H2O. Oksalna kiselina se u pčelarstvu koristi za tretman pčela protiv parazita varoe (pčelinji krpelj). Na trzištu se nalazi veliki broj sintetičkih sredstava za tretman pčela protiv varoe ali je prednost oksalne kiseline njen ekološki (organski) status. Tretman pčela oksalnom kiselinom može se sprovesti na dva načina: 1. Direktnim nakapavanjem rastvora šećernog sirupa i dihidrata oksalne kiseline. 2. Putem sublimacije (proces transformacije oksalne kiseline iz čvrstog u gasovito agregatno stanje).

U poslednje vreme na tžištu se pojavljuju i silikonske trake sa oksalnom kiselinom koje se mogu koristiti dva puta u toku godine čak i u pašnom periodu. Tretman pčela nakapavanjem rastvora šećernog sirupa i dihidrata oksalne kiseline zbog svoje praktičnosti daleko je zastupljeniji u praksi. Preporuka je da koncentracija oksalne kiseline u rastvoru bude 3,5% što se postiže mešanjem 35gr. dihidrata oksalne kiseline sa 1litrom šećernog sirupa (600 gr šećer u kristalu + 600 ml vode + 35gr dihidrata oksalne kiseline).

Trtman oksalnom kiselinom vrši se nakapavanjem rastvora direktno na pčele. Utrošak rastvora zavisi od jačine pčelinjih zajednica odnosno od broja ulica koje su zaposednute pčelama. Preporuka je nakapati po 5 ml rastvora na punu ulicu zaposednutu pčelama (prostor između dva okvira). Sublimacijom se oksalna kiselina u formi gasa širi košnicom tako da se tanak sloj kristala lepi na telo pčele i na taj način uništava (obara) varou.

Tretman se sprovodi korišćenjem posebnog uređaja tkz. sublimatora oksalne kiseline. U praksi se ovaj metod manje koristi zbog povećanog rizika po zdravlje pčelara. Zimsko tretiranje pčela oksalnom kiselinom primenjuje se kada u košnici nema pčelinjeg legla. Tretman oksalnom kiselinom se ne sme ponavljati. Ovaj tretman se izvodi kasno u jesen (novenbar) odnosno kada je spoljašnja temperatura oko 5-10 stepeni celzijusove skale. Treba naglasiti da je oksalna kiselina jako korozivna te rad sa njom zahteva posebnu opreznost i obavezno koriščenje zaštitnih rukavica i maske.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca