Krvava vaš

U našim uslovima krvava vaš (Eriosoma lanigerum) je uglavnom štetočina jabuke ali je prisutna i  na krušci, dunji, japanskoj dunji, oskoruši, glogu… Posebno su osetljive sorte Ajdared, Zlatni delišes i Jonagold. Prisutna je redovno u bujnijim zasadima na nižim i vlažnijim položajima terena.

Krvave vaši naseljavaju mesta jače rezidbe, skrivena mesta u pukotinama kore i u blizini korenovog vrata gde i prezimljavaju. Kolonije ove štetočine se lako uočavaju zbog guste, voštane bele prevlake ispod koje su smeštene sivo-crne jedinke. Pod mehaničkim pritiskom kolonije, pojavljuje se crvena sluzasta tečnost po kojoj je vaš i dobila ime.

Krvava vaš prezimljava u stadijumu larve u pukotinama na stablu ili na korenovom vratu. Odrasle jedinke se javljaju u proleće i sa porastom temperature dolazi do migracije na mlađe grane, mladare pa čak i na lisne drške, a mogu se naći i na plodovima gde nastavljaju ishranu sisanjem biljnih sokova. Na mestu ishrane dolazi do hipertrofije tkiva usled ispuštanja fermenata. Na taj način formiraju se tumori ili dolazi do pucanja tkiva te se stvaraju otvorene rane. Ovakva mesta su pogodna za naseljavanje patogena i štetnih insekata što slabi i iscrpljuje biljku i dovodi do njenog sušenja. Ova vrsta vaši je izuzetno štetna na mladim sadnicama u rasadnicima. Krvava vaš podnosi veoma niske temperature (i do -27ºS) . U toku godine može da razvije od 10 do 15 generacija u zavisnosti od uslova spoljašnje sredine.

Suzbijanje krvave vaši je kompleksno i zahteva primenu više mera.

Kod podizanja novih zasada voditi računa o izboru sortimenta odn.izboru podloga na koju su kalemljene sadnice. Podloga M 9 je izuzetno osetljiva na prisustvo ove štetočine;

Prilikom rezidbe ne praviti velike rezove i oštećenja;

Primenjivati izbalansiranu prihranu, bez prekomernih količina azota kako bi se postigao umereni rast izdanaka;

Prilikom podizanja zasada birati dobro provetrene parcele;

Hemijsko suzbijanje je veoma teško zbog guste voštane prevlake koja je štiti. Po opadanju lišća u jesen preporučuje se tretiranje zasada mineralnim uljima uz primenu veće količine vode kako bi biljke bile temeljno pokrivene depozitom. Tokom vegetacije, primena insekticida na bazi aktivnih materija flonikamid i spirotetramat, se pozicionira u vreme migracije vaši sa korena na grane i grančice u periodu piljenja larvi i pojave najmlađih larvenih stupnjeva.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca