Sajam organske hrane BIOFACH od 11. do 14 februara u Nirnbergu

Vodeći svetski sajam organske hrane, BIOFACH 2025, okupiće brojne međunarodne aktere u Nirnbergu od 11. do 14. februara 2025. godine.

Vodeći svetski sajam organske hrane, BIOFACH 2025, okupiće brojne međunarodne aktere u Nirnbergu od 11. do 14. februara 2025. godine. Paralelno sa sajmom održaće se i BIOFACH kongres 2025, pod motom „Yes, we do! – Kako ostvariti promene u segmentu organske hrane“. Kongres će biti prilika za dijalog i razmenu znanja o održivim rešenjima i transformaciji ka većem udelu organske proizvodnje.

Sa ukupno sedam foruma, BIOFACH kongres pokriva širok spektar tema.

U brojnim sajamskim halama obrađivaće se teme poput tržišnih pokazatelja, politike, održivosti, budućih trendova, ali i specijalizovanih aspekata za maloprodaju i ugostiteljstvo.

Ovogodišnji fokus kongresa „Yes, we do! – Kako ostvariti promene u segmentu organske hrane“ biće usmeren je na održivo finansiranje i organsku hranu u javnim kuhinjama. Jedan od ključnih događaja biće „Potrošači umorni od održivosti? Bolja komunikacija, zeleni marketing, stav – uspešnija prodaja organske hrane“, u organizaciji BioHandel Akademije i Rheingold instituta. Ovaj događaj će istražiti reakcije potrošača na sve veće zahteve u vezi sa održivošću i ishranom, kao i strategije komunikacije za ponudu održivih prehrambenih proizvoda.

Interaktivni događaj „SOLD! Finansijska budućnost agro-prehrambenih sistema“, u okviru SustainableFutureLab-a, baviće se novim i budućim modelima finansiranja poljoprivrede i prehrambene industrije..

Organska hrana u javnom ugostiteljstvu

Još jedan ključni fokus BIOFACH-a 2025 je organska hrana u javnom ugostiteljstvu. Posebno se izdvaja niz događaja posvećenih evropskom projektu „SchoolFood4Change“, čiji je cilj da školski obroci budu ukusni za decu, a istovremeno zdravi za telo i planetu.

Prezentacija „Mreža organskih gradova – Organska hrana i ključna uloga javnih nabavki“ prikazaće uspešne priče iz Nemačke, Francuske i Švedske, uz novi vodič za upravljanje ugostiteljstvom.

U posebnoj zoni posetioci će moći da dožive organsko ugostiteljstvo uživo kroz brojne prezentacije izlagača i kulinarske demonstracije. Biće, na primer, predstavljen koncept „Od farme do stola u kuhinji sa Mišlenovom zvezdom“ sa Sebastianom Jungom, članom Slow Food Chef Alliance-a.

Organska hrana u maloprodaji

Forum specijalizovane trgovine, baviće se aktuelnim izazovima u sektoru organske maloprodaje. Ključna tema su rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji (AI), uključujući sesije poput „Veštačka inteligencija kao faktor uspeha? Kako specijalizovane prodavnice organske hrane mogu koristiti novu tehnologiju“ i „Pametno & zeleno: Kako AI otkriva buduće kupce organske hrane“. Ove sesije pružiće uvid u to kako AI može podržati strateške odluke u organskoj trgovini.

Više sajamskih događaja baviće se pozicioniranjem organskih proizvoda u sektoru prehrambene maloprodaje.

Takođe će se raspravljati o ulozi kozmetike u organskoj trgovini kroz sesiju „Između prošlosti, sadašnjosti i moguće budućnosti“, koja analizira razvoj i buduću relevantnost ovih proizvoda u organskom maloprodajnom sektoru.

Tržišni pokazatelji, trendovi i inovacije

Predviđanja i analize biće nezaobilazan deo BIOFACH kongresa. Najnoviji tržišni podaci biće predstavljeni kroz sesije „Nemačko tržište organske hrane – činjenice, brojke i analize 2025“, kao i na globalnom nivou kroz „Globalno tržište organske hrane“. Slični pregledi biće dostupni i za sektor prirodne kozmetike, uključujući „Industrijski monitor prirodne kozmetike 2024: Podaci, činjenice, aktuelni trendovi“ i međunarodnu sesiju „Globalno tržište prirodne i organske kozmetike – ažuriranje i prognoze“.

Na događaju „Budućnost organske hrane – BIOFACH trendovi 2025“, žiri sajma predstaviće ključne trendove i perspektive razvoja organske industrije.

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor