U zavisnosti od sorte, lokaliteta i ekspozicije, zasadi šljive, višnje, trešnje, kajsije se nalaze u fazi mirovanja do bubrenja pupoljaka. Dalji najavljeni porast temperature vazduha će dovesti do ubrzanog razvoja vegetacije. Pravo je vreme za zimski tretman koštičavog voća.
Zimski tretman voća je veoma značajna preventivna mera kontrole velikog broja patogena i štetočina voćaka u vreme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije. Brojni insekti, grinje, prouzrokovači biljnih bolesti prezimljavaju u voćnjacima i to najčešće ispod kore drveta, na granama i grančicama, ispod ljuspica pupoljaka.
U cilju smanjenja infektivnog potencijala brojnih patogena, kao i smanjenja brojnosti prezimljujućih formi štetočina, proizvođačima se preporučuje tretman kombinacijom registrovanih preparata na bazi bakra i mineralnih ulja.
Preporučuje se temeljno „kupanje“ stabala uz što veći utrošak vode. Trebalo bi voditi računa da radni rastvor prodre do pazuha pupoljaka i svih mesta prezimljavanja štetnih organizama. Samo izvođenje tretmana se preporučuje po suvom i mirnom vremenu, pri čemu temperatura vazduha treba da bude preko 5°C.
Važna napomena: za predstojeći period se najavljuje značajan porast temperature (T>15°C) koji će usloviti brzo odmicanje faza razvoja, što je od ključnog značaja kada je u pitanju primena bakarnih preparata koja je moguća kod koštičavog voća samo do početka pucanja pupoljaka. U suprotnom, može doći do fitotoksije mladog biljnog tkiva. Naročito bi trebalo imati u vidu faze razvoja bresaka i nektarina gde su već prisutni zeleni listići.