Juni je jedan od najintenzivnijih meseci za poljoprivrednike, jer se u ovom periodu obavljaju ključni radovi koji direktno utiču na prinos i kvalitet useva i plodova. Radovi se razlikuju u zavisnosti od oblasti proizvodnje – ratarstva, povrtarstva, voćarstva i stočarstva – ali su svi podjednako važni za uspešnu sezonu.
U ratarstvu, jun je mesec žetve ječma, kao i negovanja kukuruza, suncokreta i soje. U ovom periodu potrebno je obaviti prihranu i zaštitu od korova i štetočina, kao i navodnjavanje u slučaju sušnih dana.
U povrtarstvu, nastavlja se berba ranog povrća, dok se istovremeno obavlja zalivanje, prihranjivanje i zaštita srednje i kasne proizvodnje. Posebno je važno voditi računa o paprikama, paradajzu, krastavcu i kupusu.
U voćarstvu, jun je vreme za zelenu rezidbu, prvu berbu trešanja i višanja, kao i zaštitu od bolesti i štetočina poput monilije i čađave pegavosti. Održavanje voćnjaka, uklanjanje vodopija i pravilno navodnjavanje su ključni faktori za zdrav razvoj ploda.
U vinogradima se sprovodi vezivanje mladih lastara, zaštita od plamenjače i pepelnice, kao i obrada zemljišta između redova.
U stočarstvu, obavlja se kosidba livada i priprema sena, a posebna pažnja posvećuje se ishrani i zaštiti stoke od visokih temperatura i insekata.
Poljoprivredni stručnjaci savetuju da se svi radovi planiraju u skladu s vremenskim prilikama, kako bi se izbegle štete od letnjih oluja i grada.