Zdravi proizvodi od bundeve sve češće i na srpskim trpezama

Među mirisima pečenih semenki, toplih pita i šarenih štandova na „Danima ludaje“ pažnju privlači jedna tezga prepuna flašica sa sokovima, likerima i teglicama sa slatkim i slanim đakonijama. Tu stoji Milica Buter, mlada proizvođačica iz Kikinde, koja sa porodicom već godinama pravi zdrave proizvode od bundeve.

Bundeva (Cucurbita pepo L. – Cucurbitaceae) poreklom je iz Amerike, a tokom XVI veka prenešena je u Evropu. Prvobitno je korišćena za ishranu stoke dok je danas važna za ishranu i zdravlje ljudi.

Njen plod deluje kao diuretik, a preporučuje se osobama koje imaju probleme sa zapaljenjem bubrega i mokraćne bešike. Kako se sastoji od 90 odsto vode, a uz to ima nisku kalorijsku vrednost (na 100 grama ide otprilke tridesetak kalorija) preporučuje se ljudima koji imaju problema sa viškom kilograma ili moraju na dijetu iz zdravstvenih razloga.

Njena izraženo narandžasta boja nagoveštava nam da je bundeva bogata karotenom koji nam pomaže da sačuvamo dobar vid, ali i ojačamo imunitet.

Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe.

Takođe, bundeva pomaže u ublažavanju bolova od proširenih vena – dovoljno je izrendati bundevu i tako je kao oblogu previti na bolno mesto.

„Trudimo se da sve što pravimo bude 100% prirodno. Ne koristimo konzervanse, veštačke boje ni aditive. Ako kažemo da je sok bez šećera, onda je stvarno bez šećera“, objašnjava Milica dok posetiocima nudi čašice soka od bundeve.

Posao je porodičan. „Najviše radimo sestra, mama i ja, ali pomažu i tata i tetka. Svi smo jednako uključeni“, priča Milica.

Na njihovom štandu može se pronaći raznovrsna ponuda: liker od bundeve, sokovi od bundeve sa i bez šećera, eliksir od bundeve, šljive, pomorandže, limuna, jabuke i meda, pa sve do neobične „lava salse“ – pikantnog umaka koji je postao pravi hit među posetiocima.

„Stariji najviše vole liker, deca sokove, a mlađi često biraju baš lava salsu jer im je to nešto novo. Slatka zimnica, poput džemova, uvek je popularna, ali salsa je zaista drugačija i zato je rado preporučujem“, kaže Milica.

Iako im je tržište zasad ograničeno, jer prodaju uglavnom na „Danima ludaje“ i preko interneta, Milica naglašava da interesovanje ne jenjava. „Ranije smo išli i na bazare u Novom Sadu i Beogradu, ali sada ne stižemo. Nismo članovi udruženja, radimo potpuno nezavisno. Bundeve otkupljujemo od Udruženja ’Kikindska ludaja’ i od njih pravimo gotove proizvode.“

Na štandu Buterovih, kao i na mnogim drugim, oseća se duh tradicije spojen sa savremenim ukusima. Dok stariji posetioci sa setom probaju domaći džem, mlađi sa radošću otkrivaju nove kombinacije – i svi odlaze sa istim osećajem: da je pravi užitak probati nešto prirodno, domaće i iskreno napravljeno.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor