U srcu sremske ravnice, u mestu Jakovo, nastala je priča o uspešnoj saradnji dve porodice – Radeta i Nedeljković – koje su spojile snage u proizvodnji domaćeg sira. Rezultat njihovog rada su „Sirevi Radeta“, prepoznatljivi po kvalitetu i bogatstvu ukusa, ali i po činjenici da sve nastaje iz sopstvene, male, porodične proizvodnje.
Od mleka do gotovog proizvoda – sve u porodičnim rukama
Miloš Radeta, osnivač brenda Sirevi Radeta, bavi se preradom mleka u tvrde, punomasne sireve. U ponudi imaju četiri ukusa: klasični, ljuti, sa susamom i sa ruzmarinom i belim lukom.
– „Pravimo i tvrde i mlade sireve, svi su punomasni i prerađeni po našoj recepturi. Mladi sir je star jedan do dva dana, dok tvrdi zreju dva do tri meseca,“ objašnjava Miloš.
– „Dnevno imamo između 80 i 100 litara mleka, sve odlazi u mlekaru kod kolege Radete. Naša saradnja funkcioniše odlično – mi obezbeđujemo kvalitetno mleko, a on pravi vrhunski sir,“ kaže Miloš Nedeljković.
Domaća hrana i zdrave krave
Na farmi se krave hrane livadskim senom, lucerkom, kukuruzom i dodatkom soje, što osigurava visok kvalitet mleka.
– „Zadovoljni smo i količinom i kvalitetom mleka. Trudimo se da ishrana bude prirodna, bez previše dodataka,“ dodaje Nedeljković.
Porodica ostvaruje redovne državne subvencije za mleko i grla, što im, kako kažu, „mnogo znači u ovim vremenima“.
– „Svaka pomoć je dobrodošla, posebno kada radite sve sami,“ naglašava Miloš.
Ručni rad i prirodni ukusi
Sirevi Radeta proizvode se ručno, bez industrijskih dodataka i konzervansa, a prepoznatljivi su po jedinstvenim kombinacijama ukusa – od tradicionalnog belog sira, do varijanti sa začinima.
– „Naši sirevi su punomasni i zreli, a posebno je popularan onaj sa ruzmarinom i belim lukom. Kupci ga najviše traže,“ kaže Miloš Radeta.
Prodaja i prvi nastup na sajmu
Proizvodi se za sada prodaju na kućnoj adresi, a ove godine ekipa iz Jakova prvi put se predstavila i na poljoprivrednom sajmu, gde su, kako kažu, naišli na sjajan odziv posetilaca.
– „Ljudi su prepoznali kvalitet i mnogi su nas već znali od ranije. Prodaja je išla odlično, zadovoljni smo,“ kaže Nedeljković.
Cene su pristupačne: tvrdi sirevi 2.000 dinara po kilogramu, a mladi sir 1.500 dinara.
Tradicionalno, porodično i domaće
Priča o farmi Nedeljković i sirariji Radeta dokazuje da i male porodične farme mogu opstati i napredovati uz trud, zajedništvo i ljubav prema poslu.
– „Sve radimo sami – od krave do sira. To jeste težak posao, ali zadovoljstvo kupaca i čista savest da je sve domaće – to je ono što nas pokreće,“ zaključuju Miloš i Miloš iz Jakova, uz osmeh koji govori da poljoprivreda u Srbiji ima budućnost.