Lešnik sa našeg salaša

„Lešnik sa našeg salaša” je poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi uzgojem i preradom lešnika.  Mala plantaža nalazi se na salašu u okolini Sombora, a proizvodnja i prerada je smeštena u Novoj Pazovi. Cela priča je nastala veoma spontano, bez nekog velikog planiranja.  Cilj je prvenstveno bio da posade lešnik, koji mogu  da prerađuju u zdrave i prirodne proizvode.

Uzgoj lešnika je poslednjih godina sve popularniji u Srbiji, te su površine pod ovom voćnom kulturom udvostručene.

Nakon sakupljanja plodova, lešnik mora da  se selektira zbog mogućih kvarnih plodova i da se osuši. Ako je manji zasad, možete ga sušiti na promaji desetak dana, a ako je veći, uračunajte u kalkulaciju i sušaru.

Ukoliko želite više da zaradite, lešnik možete prodavati očišćen od ljuske, a tada je potrebno nabaviti krckalicu sa separatorom gde se odvaja ljuska i izlazi čist plod.

“Jedna ideja nas je uvek vodila, a to je da našoj deci, a potom i drugima ponudimo nešto zdravo i ukusno, ali bez veštačkih aditiva, šećera i konzervasna. Kada nešto radite srcem, onda ideje same naviru i tako smo, malo po malo, došli do palete naših proizvoda koja trenutno broji 15 vrsta teglica i kockica, ističe Katarina Savkić.

Naši proizvodi su kombinacija lešnik putera, meda, kokosovog ulja, kakaa, rogača, čokolade… Lešnik puter je osnov za sve vrste teglica, jer smo želeli da imamo najveći mogući procenat lešnika u kremovima.

“Poljopriivredno gazdinstvo smo registrovali  2022. godine iz želje da naš brend proširimo i da sto više ljudi upozna ,proba i uživa u lesniku i proizvodima koje od njega pravimo, uključuje se u priču Mladen i dodaje:

Zašto bas lešnika? Pa , nekog konkretnog odgovora nema … U tom trenutku sve se nekako poklopilo i svi smo glasali da to bude baš taj orasasti plod . Katarina I njena mama, su maštal  o kolačima koje će da prave kadaplantaža počne da donosi plod. Međutim ,na rod su  dosta dugo čekali. Prosto ,lesnik je takva biljna vrsta, zahteva strpljenje,ali ko čeka dočeka.

“Svi proizvodi su potpuno prirodni i stvoreni kombinacijom lesnika (koji preovlađuje u većini proizvoda) , meda ,rogača, kakaa, kokosovog ulja, ističe Katarina i dodaje:

“Želja za budućnost nam je da nove generacije u ishrani koriste samo zdrave i prirodne proizvode ,a mi kao mali proizvođači ,težićemo i boriti se da tome damo naš skromni doprinos.

Ono što teglice karakteriše je veoma visok sadržaj lešnika, od čak 70 %. Kockice su pakovane u kutijice koje su zamišljene da budu zdrava užina u vidu energetskih poslastica, ali na zdrav način.

Veoma nas raduje činjenica da su deca veoma lepo prihvatila sve proizvode, a to je i bio naš prvenstveni cilj, da ponudimo tržištu nešto drugačije, zdravo, ukusno i jedinstveno. Sve teglice su u vidu kremova ili namaza, pogodni za osobe koje vode računa o ishrani.

Priroda nam je podarila dovoljno zdravih i ukusnih plodova, a naše je samo da ih uberemo i spojimo na pravi način. Stoga „Lešnik sa našeg salaša” će se potruditi da doprinese i učini dostupnom ideju o zdravoj hrani.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor