Brašno sa tradicijom: Vodenica iz Tršanovića čuva duh starih mlinara

Porodica Stanković iz sela Tršanovići kod Brusa nastavlja tradiciju dugu više od dva veka – proizvode integralna brašna na starinskom vodeničnom mlinu i čuvaju izvorni ukus žita.

Proizvodnja je pokrenuta iz želje da se brašnu, koja je osnovna životna namirnica priđe na malo drugačiji način, ponudi proizvod vrhunskog kvaliteta i potpuno drugačije iskustvo u odnosu na industrijske proizvode.

Mlevenjem žitarica na vodeničkom kamenu kontrolisanom brzinom, brašno se ne zagreva i dobijamo integralna brašna koja zadržavaju sva hranljiva svojstva i imaju više zasićenih masnih kiselina i proteina, a manje šećera i ugljenih hidrata u odnosu na brašna iz konvencionalne proizvodnje.

„Naša vodenica postoji sigurno više od dva veka, možda i tri. Mi smo samo nastavili ono što su radili naši preci“, priča Marko. „Proizvodnju smo obnovili pre pet-šest godina, sa željom da brašnu pristupimo na drugačiji, temeljniji način – kao osnovnoj namirnici koja zaslužuje više pažnje.“

Prirodno, integralno, domaće

U mlinu porodice Stanković danas nastaje osam vrsta brašna. Sve počinje od kukuruza – belog, žutog i integralnog – a ponuda je vremenom proširena na ražano, pšenično, speltino, ječmeno i ovseno brašno.

„Trudimo se da u procesu mlevenja sačuvamo sve hranljive sastojke koje žitarice imaju, da ništa ne uništimo,“ objašnjava Marko. „Na taj način dobijamo proizvod koji je bliži prirodi i zdravijem načinu ishrane.“

Sirovinu najvećim delom proizvode sami, a deo nabavljaju od lokalnih proizvođača iz okoline. „Pšenicu i ječam gajimo mi, dok speltu nabavljamo iz Vojvodine, a ostale žitarice iz Niša i Aleksandrovačke Župe,“ kaže Marko.

Od vodenice do trpeze širom Srbije

Danas se brašno iz Tršanovića može naći na više od 50 lokacija širom zemlje – od malih prodavnica zdrave hrane do restorana i hotela. „Naša brašna se koriste u nekoliko prodavnica u Brusu i na Kopaoniku, gde ih kuvaju i za proju i za kačamak,“ kaže Marko.

 

Proizvodi su prisutni i u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, a sve više ih koriste restorani zdrave hrane. „Trudimo se da brašno učinimo dostupnim svima koji žele da jedu kvalitetno i tradicionalno.“

Bliže kupcima – i uživo i online

Porodica Stanković sve češće učestvuje na bazarima domaćih proizvođača, gde kupci mogu da probaju i kupe njihove proizvode. „Prošle godine smo počeli redovno da posećujemo pijace i događaje – bili smo u Nišu, Beogradu i Novom Sadu,“ kaže Marko.

Osim direktne prodaje, poručivanje je moguće i putem interneta. „Imamo svoju web prodavnicu, kao i profile na Facebooku i Instagramu. Porudžbine stižu na kućnu adresu bilo gde u Srbiji,“ dodaje.

Tradicija koja traje

Uprkos modernim tehnologijama, u Tršanovićima se i dalje čuje šum vode i škripa kamena koji melje zrno. „Naša želja je da sačuvamo duh starih mlinara,“ kaže Marko uz osmeh. „Jer sve što radimo – radimo s ljubavlju i poštovanjem prema onome što su nam ostavili naši preci.“

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor