Pravilno čuvanje glavica crnog luka ima veliki značaj, s obzirom da je veliki period od vađenja do korišćenja ploda. U glavicama se odvijaju biohemijski i fiziološki procesi, od kojih su najvažniji disanje i prorastanje.
Ovi procesi izazivaju različite efekte:
- smanjenje težine glavice,
- sadržaja suve materije i hranljive vrednosti,
- gubljenje šećera,
- povećanje temperature i vlažnosti u skladištu.
Posledice toga su trulež i neupotrebljivost proraslih glavica.
Ilustracija luk, foto:Pixabay, Hans Linde
Uspeh u čuvanju luka zavisi od zdravstvenog stanja lukovica, temperature i vlažnosti vazduha u skladištu.
Optimalni uslovi za čuvanje luka u skladištu su 0ºC , i relativna vlažnost vazduha oko 85%. Treba obezbediti ventilaciju, kako bi se smanjila koncentracija ugljen-monoksida (proizvoda disanja luka).
- Berba praziluka se može obavljati u različitim vremenskim periodima.
- Obično se bere kasno u jesen.
- Sorte kratkog „stabla“ su otpornije na zimu, i biljke se mogu čuvati utrapljene u bašti, ili na mestu gde su odrasle.
- Sorte dugog „stabla“ su manje otporne na zimu i bolesti, pa ih u jesen treba vaditi, i čuvati u trapu, pesku ili podrumu.
- Ako se čuva u hladnjači, temperatura treba da bude 1ºC , uz relativnu vlažnost vazduha 90%.