Karolina Miladinović otkriva tajne uspešnog pčelarenja

U martu mesecu počinje aktivna pčelarska sezona i radovi na pčelinjaku su izuzetno značajni za razvoj pčelinjih društava. Svaki pčelar jedva čeka da otvori košnicu i da izvrši prvi prolećni pregled društva. Kako su poslednjih dana u našim krajevima zabeležene prolećne temperature, porodica Miladinović iz Petrovca na Mlavi, obavila  je pregled košnica, postavila pojilice na pčelinjaku, dopunila zalihe hrane i izvršila kontrolu utopljavajućeg materijala.

Porodica Miladinović pčelarstvom se bavi dugih sedam decenija. Naša sagovornica, Karolina Miladinović, otkrila nam je koje su tajne u njihovom pčelarenju i pružila najbolje savete pčelarima početnicima.

„Deda mog supruga je začetnik pčelarenja, svekar je to nasledio, a danas smo suprug i ja najviše posvećeni tom poslu i verujemo da će se i naši naslednici baviti ovim plemenitim zanimanjem. Ja sam pčele zavolela uz supruga i ubrzo počela da mu pomažem u poslovima na pčelinjaku. Finansijka dobit u ovom poslu nije zanemarljiva,  ali pčele se pre svega moraju voleti“ – ističe naša sagovornica.

IIlustracija: Prvi prolećni pregled, foto: Milica Lukić
IIlustracija: Prvi prolećni pregled, foto: Milica Lukić

Porodica Miladinović trenutno pčelari sa oko 150 društava, raspoređena na tri lokacije sa bogatom voćnom, bagremovom i livadskom pašom. „Suprug i ja smo zaduženi za rad na pčelinjaku u periodu od marta do oktobra meseca, dok se u zimskom periodu baziramo na prodaju naših proizvoda. Suprugovi roditelji su zaduženi za rad u radionici, odnosno sklapaju i ožičavaju ramove, utapaju satne osnove i obavljaju ostale poslove koji su neophodni u pčelarenju“ – kaže Karolina.

„Raduje me i to što su naša deca zavolela pčele, što ih se ne boje i jedva čekaju proleće da zajedno sa nama idu u pčelinjak. Dosta nam pomažu u poslu, donose nam alat i ramove, sipaju čistu vodu u pojilice“ – priča mi Karolina.

Ovi vredni ljudi pčelare sa DB košnicama sa deset ramova. Karolina ističe,  da rad sa polunastavkom u koji pčele skladište nektar omogućava ekološki čist med dobrog kvaliteta. Dodaje,  i to da je velika prednost ovih košnica i dubok plodišni ram koji omogućava dobro prezimljavanje pčelinjih društava.

Ilustracija: Karolina Miladinović, foto: Milica Lukić
Ilustracija: Karolina Miladinović, foto: Milica Lukić

„Od pčelinjih proizvoda imamo bagremov, livadski i šumski med sa Homolja, matičnu mleč, propolis i polen“, ističe naša sagovornica i dodaje da ih raduje činjenica da zvanična medicina priznaje blagodeti i lekovita svojstva pčelinjih proizvoda. Trude se da samo kvalitetni proizvodi dođu do kupaca, da ono što vole njihova deca zavole i drugi ljudi. Porodica Miladinović prodaje rojeve pčela koji su kvalitetni, zdravi i pre prodaje kontrolisani.

Pored duge tradicije pčelarenja u njihovom domaćinstvu, naša sagovornica je sa porodicom član Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Aktivna je i u radu lokalnog udruženja Društva pčelara „Mlava“, što je veoma korisno kako bi se očuvala proizvodnja meda. Dobitnici su mnogobrojnih nagrada i priznanja. Najponosniji su na zahvalnice u znak priznanja za aktivnosti i zasluge u razvoju naprednog pčelarstva, izdatih od Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Karolina pčelarima početnicima savetuje da zaborave na digitron i računanje profita od pčelarstva, jer je to dug proces koji iziskuje puno rada i odricanja pre nego što se dođe do zarade. Neka ih na početku vodi ljubav prema pčelama, a one će vremenom to i vratiti, ističe na kraju razgovora Karolina Miladinović za naš portal. 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca