Šta su otkrili u Čačku

Na Agronomskom fakultetu u Čačku u toku je projekat „Unapređenje transfera znanja radi dobijanja bezbednih i konkurentnih poljoprivrednih proizvoda”finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede, i obuhvata široku mrežu istraživanja i veliki broj predavanja poljoprivrednim proizvođačima o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti prvenstveno voća i grožđa.

Zasnovan je na na tehničkoj opremljenosti savremenih laboratorija, ali i na kadrovskoj osposobljenosti stručnjaka sa Agronomskog fakulteta. Projektni tim (dr Ivan Glišić, rukovodilac projekta, prof. dr Tomo Milošević, prof. dr Gorica Paunović, dr Milan Nikolić, dr Jelena Mladenović, dr Pavle Mašković, mr Vera Vukosavljević, Radmila Ilić, master inž. i dekan AF prof dr Vladeta Stevović) zajedno sa Udruženjem poljoprivrdnih proizvođača „Cvetin vrh” doša je do veoma zanimljivih i korisnih rezultata.

Prvi deo istraživanja odnosio se na kvalitativne karakteristike različitih sorti voća i grožđa, ali je drugi, posvećen ostacima pesticida u plodovima voća i grožđa, privukao mnogo veću pažnju.

Najpre je u laboratorijama AF sproveden ogled po kome su uzorci jabuka potapani u rastvor „sviča” u koncentraciji od 0,08 odsto. Navedeni preparat se sastoji od dve aktivne materije – „ciprodinila” i „fludioksonila” – i više se koristi u gajenju jagodastog voća, a u ovom slučaju je poslužio samo za sprovođenje ogleda.

Čačak jedna od  radionica_u_okviru projekta, foto: I.Glisic
Ilustracija: Čačak jedna od radionica_u_okviru projekta, foto: I.Glisic

-Zanimljivo je da se u obe varijante nije naročito razlikovao rezultat između oprane i neoprane jabuke. Oprana, naime, nije imala značajnije smanjenje ostataka pesticida u odnosu na neopranu – kaže dr Ivan Glišić za „Politiku”.
U drugom delu istraživanja, slučajnim odabirom iz prodavnica, čačanskih pijaca i od proizvođača prikupljeni su 21 uzorak jabuke i 4 uzorka grožđa. Analizirani su na 5 aktivnih materija, a rezultati su pokazali sledeće: 18 uzoraka jabuke je bilo bez ostataka ispitivanih pesticida, jedan je imao tragove „lamda cihalotrina”, jedan ostatke „fludioksonila” a poslednji i „ciprodinil” i „fludioksonil”. Međutim, sve vrednosti bile su ispod MDK. Što se tiče uzoraka grožđa, dva (oba belog) su imala ostatke i „ciprodinila” i „fludioksonila”. Vrednosti su bile veće nego kod jabuke, ali opet ispod MDK.

Prikazani rezultati mogu biti od koristi poljoprivrednim proizvođačima, kao i potrošačima. U planu je nastavak istraživanja. Proširuje se spisak pesticida koji će se istraživati, planira se akreditacija metoda…

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor