Evo šta je dobro znati o gajenju bundeve?

Bundeva( Cucurbita maxima ) i tikva ( Cucurbita pepo ) se kod nas u većini slučajeva poistevećuju. To je za našeg čoveka isto. Najčešće se gaji bundeva bele boje kore i narandžastog mesa. Upotrebljava se u zrelom stanju, pečene.

Vegetacija kod bundeve traje duže nego kod tikve, zbog čega se najviše i gaji u niziji i smanjuju se površine gajenja sa porastom nadmorske visine.

  • Na visinama preko 500 m daje samo nedozrele plodove.
  • Bundeva je biljka koja voli toplotu.
  • Za optimalne uslove rasta i razvoja bundeve potrebno je osigurati dobru i pravovremenu predsetvenu obradu zemljišta.
  • Tokom vegetacije, dok se ne zatvore redovi, međuredno se plitko obrađuje, da se zadrži dobra struktura i provetrenost zemljišta, unište korovi i unese u zemljište mineralno đubrivo za prihranu.
  • Protiv korova je najsigurniji gajenje na malču od crne polietilenske folije.

Seme tikve se koristi u ishrani sirovo ili pečeno, bundevino seme se koristi isključivo pečeno i, u malim količinama.

Vreže bundeve porastu do 7-8 metara duge, a plodovi kod posebno krupnih sorata mogu dostići težinu do 50 kg.  Jedna od mera da bi se dobila tolika bundeva je da se uklanjaju ženski cvetovi sa vreža i, da se održava maksimalno povoljna vlažnost zemljišta.

Semenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina.

Bogate su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalija, gvožđa, cinka i vitamina K.

Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska.

Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti semenki bundeve i zašto ih treba jesti umesto nezdravih grickalica.
Takođe,  neophodno je u osnovnoj obradi zaorati velike količine organskog stajskog đubriva , jednostavno bez ova dva uslova vode i stajnjaka,  nema velikih bundeva.

ilustracija: seme bundeve, ttps://media.mercola.com
ilustracija: seme bundeve, Foto: ttps://media.mercola.com

Varijabilnost u obliku i boji ploda u okviru jedne vrste je velika. Oblik može bitio krugao, spljošten, eliptičanloptast, da liči na hrastov žir,  a boja može biti naranđasta, crvena crna, mrka, zelena, a najčešće je bela.

  • Povrčina ploda može biti glatka ili hrapava.
  • Plod po veličini može biti sitniji i krupniji.
  • Sitan plod je hranljiviji i ukusniji.
  • Jedna od najukusnijih bundeva koja je slađa od mnogih kolačaje bugarska sortaRaketa“.

I,  na kraju da ponovimo.

  • Bundeva najbolje uspeva u ravničarskim krajevima,
  • traži potpunu osvetljenost,
  • ne voli zasenu, bogatu ishranu naročito organskim stajnjakom i dosta vlage,
  • Osetljiva je na mraz.

Hranljivost plodova je velika, hranljivija  je od tikve pošto sadrži više šećera, beta karotina i celuloze.

Zbog svih ovih osobina je treba sejati, negovati i koristiti u ljudskoj ishrani. Pogodna je i za organsku proizvodnju i,  mnogi je i koriste kao zdravu i bezbedno ispravnu hranu.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor