Nega zasada jagode nakon berbe

Priprema roda jagode za narednu godinu počinje završetkom berbe. Rodni potencijal za narednu godinu formira se tokom septembra, pa sve do polovine novembra. U to vreme odvija se diferenciranje cvetnih pupoljaka. Koliko će se cvetnih pupoljaka diferencirati
najviše zavisi od primenjenih agrotehničkih mera posle berebe – uklanjanje stolona, održavanje i obrada zemljišta, uništavanje korovskih biljaka, đubrenje, navodnjavanje i zaštita od biljnih bolesti i štetočina. Posle berbe jagode potrebno je nastaviti uklanjanje stolona sa živićima u više navrata sve dok izbijaju. Po pravilu ne treba dozvoliti obrazovanje živića. Stoloni se mogu zakidati noktima, makazama ili kultivatorima pri redovnoj obradi zemljišta. Ne smeju se otklanjati vučenjem, jer se time povređuju bokori jagode.

Ilustracija: plantaža jagode, foto: Dragan Ćvorić
Ilustracija: plantaža jagode, foto: Dragan Ćvorić

Obrada zemljišta u čistoj obradi obavlja se radi uništavanja korova i čuvanja vlage u zemljištu. Ona treba da bude plitka (5-6 cm) zbog plitkog korenovog sisitema biljaka i uglavnom se kombinuje sa uklanjanjem stolona.
Osnovno đubrenje NPK đubrivima potrebno je izvesti tokom septembra, zavisno od sadržaja u zemljištu ili orjentaciono oko 600kg po hektaru na srednje obezbeđenom zemljištu.
Đubrivo je potrebno uneti u zemljište obradom, a može se obaviti i dodatno preko lišća, zajedno sa sredstvima za zaštitu.

Navodnjavanje se može obaviti brazdicama (širine 10-15cm), zatim natapanjem po sistemu „kap po kap“ i veštačkom kišom.
U ovom periodu potrebno je zaštiti zasad od pegavosti lista kod onih sorti koje su podložne ovoj bolesti. Prvo prskanje se izvodi odmah posle berbe, a drugo početkom septembra.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.04.2024.

Stigle prve jagode a koja je cena

09.10.2023.

Organske jagode iz Malog Požarevca

30.09.2023.

Preporučuje se za gajenje na otvorenom polju

03.05.2023.

Odakle nam stižu jagode

04.04.2023.

Pravilan načih prihrane jagoda

23.03.2023.

Šta su to kombinovani voćnjaci

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca