Na Danu polja kompanije Superior, u Velikoj Plani, iako je bilo jako vruće, tražio se i hlad, možemo slobodno reći da to nije bio problem za mnogobrojne posetioce. Bilo je mesta i za odmor i hladovinu, a i osveženje koje su obezbedili naši domaćini, bio je tu i sladoled na točenje, gde se čekalo na red.
Mnogi koji dođu u Superior osećaju se kao kod kuće. Dočekani su od strane domaćina, da niko nema reči zamerke. Danas su na imanju Superiora prikazani proizvodi, koji su nadaleko poznati kao u zemlji tako i u inostranstvu.
Mnogobrojne sorte paprike, paradajza, kukuruza, krastavca, a od voća, maline, i borovnica koja se može izdvojiti kao najtraženija, daju vrhunske rezultate. U Superioru se puno radi na selekciji i stvaranju novih sorata.
-Superior već šest godina održava dane polja i imali smo praksu da to bude i po nekoliko puta godišnje, da bi ljudi koji idu na odmore i koji ne rade subotom, ili rade mogli da izdvoje vreme i da dođu. Ove godine smo fikirali datum još pre 3-4 meseca i bojali smo se kakav će odaziv ljudi biti zbog klimatskih uslova koji si prisutni poslednji meseci, istako nam je direktor Superiora Nebojša Đinović i dodao: Prijatno sam iznenađen jer su mnogi naši saradnici i vlasnici poljoprivrednih apoteka iz cele Srbije izdvojili vreme i došli, neki i po prvi put.
U Superioru su poslednjih nekoliko dana boravili goste iz Ukrajine, Rusije,Turske, Makedonije i Bugraske i sa njima su uspeli da obiđu sve, čak i neka polja koja ne pripadaju Superioru.
Na Danu polja bile su dve grupe posetilaca. Jedna grupa je bila zainteresovana za voćarstvo, jedna za ratarstvo. Najveće interesovanje vladalo je što se tiče voća za borovnicu, a povrća, za papriku.
– Kolega Vladeta Jenićijević i ja podelili smo se dve grupe i vodili ljudi na teren da vidime kako se to borovnica gaji u Srbiji na sva tri načina. To su saksije vreće ili u zemlji. Ovde kod nas u našem polju, u plastenicima, su novi hibridi, nove sorte paprika, koje profesor Ivo Đinović stvara. Nekima od njih sam čak i ja prijatano iznenađen, jer su plodovi predivni, krupni, baš onakvi kakve sada tržište traži, kazao nam je Đinović. Kažem sada jer se svake 2-3 godine zahtev tržišta menja. I ono sto mi selekcioneri, ili u nauci radimo to je da stvaramo nešto za kupce.
-Uzmimo na primer papriku Amandu koja je bila hit u paprikama nekoliko godina, poslednje godina se vrlo malo seje, jer nije više interesantna. Dok na primer u voćarstvo, sto se tiče malina, pre dve godine je Superior imao zahtev za milion sadnica polke, a 2017. godine ni jedan kupac se nije javi da kupi maline, zbog cene koja je na tržištu tako niska, cena ne zavisi od nas. Moje mišljenje se poklapa sa mišljenje stručnjaka iz FAO organizacije za hranu.
U Berlinu smo čuli da će u narednih 10 godina borovnica biti hit i da će cena ili ostati na ovom nivou ili rasti. Zašto je proglesena za jednu od super berry voćaka i kao takva ima prolaznost. Ono sto borovnica ima za razliku od maline i aronije jeste Holandija, koja je najveći kupac borovnica.
Prilikom nedavne posete Holandiji, u super marketima sam naletela na borovnice, u veoma lepom pakovanju od 100 grama, lepo pakovanje ali lepa i cena, 100 g košta 3e. Pa prosudite sami, da li će se našim proizvođačima isplatiti da gaje borovnicu.
Stamenka Vojinović iz Aranđelovca, po treći put dolazi na dane polja, i ističe:
Mi smo mnogo godina saradnici kompanije Superior. Ove godine, mogu da kažem, napredak je ogroman. Proizvodnja, ne samo u povrtarstvu, se veoma lepo širi. Tu mislim i na semena, ali i na sadni materijal. Sve ovo probudilo je mnogo više interesovanja među proizvođačima, dosta nam traže povrće, ali i sada sadnice borovnice.