Stočarstvo

Stočarstvo je jedna od dve osnovne grane poljoprivrede koja se bavi uzgojem domaćih životinja u svrhu dobijanja proizvoda i sirovina za ljudsku upotrebu (hrana, koža, vuna, perje). Kako se „stokom“ uglavnom smatraju goveda, ovce, koze i svinje, stočarstvo u užem smislu bi označavalo uzgoj ovih životinja.

Ilustracija: farma teladi, foto: S.K.

Čime se hrane telad po rođenju

Odmah po rođenju novorođene životinje treba da popiju prvo mleko (kolostrum), što je fiziološki veoma važno za održavanje života (belančevine, vitamini, globulini, minerali, makroelementi).  Sekrecija

Opširnije »
Ilustracija: junad, foto: Domaćinska kuća

Tov junadi silažom

Na osnovu dosadašnjih iskustava i saznanja ne preporučuje se upotreba silaže u ishrani teladi pre nego što navrše dva meseca. U tom uzrastu telad još

Opširnije »
Ilustracija: prasići, foto: Svetlana Kovačević

Kako prepoznati brucelozu

Hronična zarazna bolest životinja i ljudi koja se manifestuje dugotrajnom talasastom temperaturom, nekrotičnim promenama na genitalnim i drugim organima, zglobovima, ovojnicama tetiva, uglavnom praćena pobačajem.

Opširnije »
Ilustracija:Sa sajma poljoprivrede, foto: Svetlana Kovačević

Zašto treba gajiti koze

Često se koze porede s drugim vrstama domaćih životinja, ne samo po izgledu i ponašanju nego i po efikasnosti u određenoj proizvodnji, najviše po proizvodnji

Opširnije »
Ilustracija: jarici, foto: S.K.

Jareće i kozje meso u ishrani

Zajednička karakteristika namirnica životinjskog porekla (meso, riba, jaja, mleko, proizvodi od mesa, proizvodi od mleka) jeste velika biološka vrednost koja potiče od belančevina pa je

Opširnije »