Vinogradarstvo

Vinogradarstvo

25/12/2018.

Vinari ovo morate znati

Na prvi pogled relativno jednostavan proces „pretvaranja“ grožđa u vino – vinifikacija, pun je složenih procesa kojih vinari često nisu svesni pošto se oni dešavaju „sami od sebe“....


Vinogradarstvo

24/12/2018.

Kako popraviti širu

Popravka slasti Popravku šire moguće je izvršiti dodavanjem saharoze (šaptalizacija) ili koncentrisane šire. Količina saharoze koja se sme dodavati vinu kreće se u granicama prosečne slasti šire određene...


Sorte za proizvodnju vrhunskih crvenih vina

U ovu grupu spadaju sorte poreklom iz zapadne Evrope i Balkanskog poluostrva. Sorte poreklom iz zapadne Evrope karakteriše dobra otpornost prema niskim,temperaturama, ali im otpornost na gljivične bolesti...


Vinogradarstvo

18/12/2018.

Koje su to sorte za vrhunska vina

Evroazijska loza, ili sorte Evrope i zapadne Azije, najzastupljenije su u vinogradima širom sveta. Vrlo je moguće da je Evroazijska loza nastala u Evropi od divlje loze (Vitis...


Vinogradarstvo

17/12/2018.

Šta utiče na kvalitet vina

Pokožica sadrži bojene materije, tanine i mirisne materije koje čine aromu vina. Karakteristično za ovaj deo bobice je sadržaj polifenolnih jedinjenja i to pre svega:  Bojene materije Kod belog...


Vinogradarstvo

04/12/2018.

Kako pravilno čuvati vino

Dobar podrum za čuvanje flaširanog vina mora ispunjavati sledeće zahteve: – podrum mora biti mračan,  jer to pozitivno doprinosi dugom i  harmonicnom starenju vina – boce moraju biti...



Vinogradarstvo

07/11/2018.

Kako je najbolje čuvati vino

Boce sa vinom treba čuvati pod određenim uslovima kako ne bi došlo do neželjenih procesa koji vode ka brzom starenju vina i gubitku kvaliteta. Poželjno je da su...


Gde je najbolje gajiti vinovu lozu

Vinova loza se gaji na područjima, gde je srednja godišnja temperatura u intervalu od  9 do 21°C  . Srbija kao kontinentalna zemlja, ima povoljne uslove za gajenje vinove...