Voćarstvo

Voćarstvo je grana zemljoradnje koja se bavi gajenjem voća. Razvijeno je u umerenom i suptroposkom pojasu do 60° sgš i 45° jgš. Najrazvijenije je u blizini velikih gradova i industrijskih centara.

Ilustracija; rezidba, foto: Branko Tanasković

Korisni principi u rezidbi jabuke

Rezidbu jabuke u rodu trebalo bi obavljati na osnovu morfoloških osobina rodnih grančica,  intenziteta vegetativnog porasta, ali i prema količini i stanja rodnih pupoljaka. Generalno,

Opširnije »
Ilustracija: plodovi šljive

Stvorena nova sorta šljive

Komisija za priznavanje sorata voća u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rešenjem je u novu sortu proizvela hibrid 14/21 stvoren u čačanskom Institutu za voćarstvo.

Opširnije »
Ilustracija: zasad leske, foto: Svetlana Kovačević

Kako kalemiti lesku

Kod leske najčešće se primenjuju dva načina kalemljenja, kalemljenje na spavajući pupoljak i kalemljenje engleskim spajanjem. Najviše se koristi  kalemljenje na spavajući pupoljak. Treba nastojati

Opširnije »
Ilustracija: Voćnjak, foto: Domaćinska kuća

Kada krečiti stabla

Obavezna mera u prevenciji od bakterijskih oboljenja i spečavanju izmrzavanja pojedinih delova voća je krečenje stabala voća.Ova mera obavlja se na  koštičavom voću svake jeseni

Opširnije »