Ovo se može desiti prilikom teljenja, evo šta uraditi

Zadržavanje placente je jedna od metaboličkih bolesti krava koja se javlja u periodu nakon telenja.

Da bi se smanjila i sprečila pojava ovih bolesti (metaboličkih), treba voditi brigu o zdravlju životinja. To su proizvodne bolesti koje prvenstveno nastaju zbog grešaka u pripremanju i sastavljanju obroka. Ove bolesti se najčešće pojavljuju u periodu zasušenja grla i to u pritajenom obliku, a sama bolest se manifestuje u kritičnom periodu neposredno nakon porođaja i u ranoj fazi laktacije.

Materica goveda normalno se oslobađa posteljice nakon 3-8 časova posle porođaja, eventualno u roku od 12 časova. Ako posteljica nije vidljiva, znači da ju je krava već izbacila, ali i ne mora da znači.

SIMPTOMI:
24 časa nakon telenja viri ostatak placente iz stidnice, a može se desiti da ni jedan deo posteljice nije izašao. U prvo vreme nema nikakvih znakova bolesti izuzev napinjanja i savijanja leđa. Tek od trećeg dana se javljaju znaci opšteg pogoršanja zdravstvenog stanja (smanjen apetit i povišena telesna temperatura). Iz stidnice curi sekret neprijatnog mirisa. Životinja se može osloboditi posteljice i sama do osmog odnosno desetog dana. Međutim, tada dolazi do hroničnog zapaljenja materice i životinje dugo vremena ostaju neplodne, a može doći i do sepse sa smrtnim ishodom.

UZROCI:
Ne zna se pouzdano još uvek pravi uzrok zadržavanja placente. Može se reći da je kondicija preko 3,5 tokom kasne laktacije i perioda zasušenja jedan od razloga zadržavanja placente, kao i nedostatak kontrakcija usled slabosti materične ili trbušne muskulature (manjak oksitocina). Slabost muskulature je posledica raznih grešaka u ishrani (deficit energije, vitamina A i E kao i minerala kalcijuma),držanju životinja (nedovoljno kretanje) kao i opšte slabosti organizma, a i zamor materice usled dugotrajnog porođaja. Na zadržavanje posteljice mogu da utiču i mehaničke smetnje u prolazu (prerano sužavanje cervikalnog kanala).

Ilustracija: farma - krave, Foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: farma – krave, Foto: Svetlana Kovačević

TERAPIJA:
Što pre treba da se konsultuje veterinar. U roku od 24 časa nakon telenja, treba da se sprovede terapija i lečenje kako se ne bi negativno odrazilo na reprodukciju grla.

PREVENCIJA:
Davati dobro izbalansirane obroke pre telenja, stimulacija oksitocina  kravu po telenju izmusti što pre ili dati teletu da sisa kako bi se stimulisalo lučenje oksitocina i time izbacivanje placente .

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.01.2020.

Prva oplodnja junica

19.03.2019.

Čime hraniti krave posle teljenja

22.05.2018.

Priprema junica za mlečnu proizvodnju

07.02.2018.

Šta je to servis period kod krava

11.12.2017.

Ovo treba znati prilikom telenja

21.11.2017.

Koji su uzroci steriliteta?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca