Domaćinska kuća na 10. Poljoprivrednom sajmu u Kruševcu

U Kruševcu je danas održan jubilarni – 10. Poljoprivredni sajam.

Organizator je Budžetski fond za podsticanje razvoja poljoprivrede i Služba za poljoprivredu grada Kruševca. Učestvovalo je preko 100 izlagača iz 14 udruženja sa teritorije 11 lokalnih samouprava.

U okviru Sajma održana je i 2. Nacionalna izložba priplodnih goveda simentalske rase, 17. Regionalna izložba u ovčarstvu i kozarstvu, kao i Izložba poljoprivrednih proizvoda, domaće radinosti, rukotvorina, ukrasnog bilja, meda, vina i rakije.

Ilustracija: etno hrana, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: etno hrana, foto: Svetlana Kovačević

Sajam je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Željko Radošević, i tom prilikom istako,  da je  razvoj govedarstva  ključni segment poljoprivrede u kome je već postignut pomak – zaustavljanje negativnog trenda, sa već pokazanom tendencijom porasta u ovčarstvu i kozarstvu.

Prioritet je racionalno kreiranje budžeta za narednu godinu, kako bi se što više podstakle značajne ali i nedovoljno afirmisane poljoprivredne grane. On je i dodao da je u poslednjih par  godina uloženo 8. milijardi dinara u razvoj infrastrukture, što dobrinosi razvoju ruralnog područja.

Ilustracija: Zeljko Radošević, državni sekretar otvara sajam, Foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Zeljko Radošević, državni sekretar otvara sajam, Foto: Svetlana Kovačević

Svrljižani nisu propustili, ni ovaj sajam,bez obzira na loše vremenske uslove, i kako su nam istakli već su postail prepoznatljivi i,  trudiće se da se pojave svuda gde ih pozovu. Gde god opština Svrljig prisustvuje na sajmovima tu se sjati veliki broj ljudi, ljubitelja dobre hrane i bogate istorije, ali i potencijalnih turista.

Među učesnicima bilo je i Udruženje Gorska vila iz Svrljiga koje se bavi očuvanjem tradicije. Kako nam je istakla,  predsednica ovog udruženja, Emina Stefanović rekla, oni su udruženje koje se bavi negovanjem starih zanata i kao čuvar baštine svrljiškog kraja, predstavili svoje proizvode i svoj kraj.

Emina Stefanović,predsednica udruženja Gorska vila iz Svrljiga
Emina Stefanović,predsednica udruženja Gorska vila iz Svrljiga

Na sajmu su se predstavili proizvođači stočne hrane, svedstava za prihranu, semenske kuće.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca