Kopriva ima dosta veliki koren, a stabljika raste u visinu i do metar i po. Listovi su joj u obliku srca, na vrhovima zasiljeni a na obodima testerasti. Prekriveni su zaokama koje su kukaste na vrhovima. Kada se dodirne, zari, jer izliva ostre sokove na kožu. Veruje se da ovakvo zarenje koprivom leci reumatizam. Koristi se u lekovite svrhe i kao industrijska biljka.
Kopriva raste kao korovska biljka na zapustenim mestima, neobrađenim oranicama, pored puteva, u jarkovima- Sigurno da ne postoji osoba na nasim prostorima, koja nikada nije videla koprivu.

Drugi nazivi za ovu lekovitu biljku su još i koprva, kopriva obična, pasja kupina, pitoma kopriva, velika kopriva, žara.
Cela biljka je lekovita, tako da se u proleće kada je kopriva mlada, beru listovi i cela biljka sa stabljikom. Može se brati i tokom cele godine, dok se koren skuplja u proleće i jesen. Seme sazreva u avgustu. U narodnoj medicini, kopriva se koristi kao preventivno sredstvo protiv mnogih bolesti, ali i kao hrana u tradicionalnoj kuhinji. Kopriva se koristi kao lek za čišćenje krvi i protiv malokrvnosti, protiv opadanja kose, reumatizma i oboljenja zglobova, groznice, čira na želucu, nesanice, nervoze… Stimuliše rad jetre i pankreasa, odličan je diuretik, podiže odbrambenu moć imunosistema, vraća snagu i energiju, sprečava upale, podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma. A zbog zavidnog sadržaja hlorofila, pomaže obnavljanju oštećenih ćelija i utiče na duže zadržavanje kiseonika u mozgu. Za sve uzraste svakodnevna upotreba koprive obezbediće vam normalno funkcionisanje organizma koji će biti otporan na infekcije.
Iz svega napred rečenog kopriva nam se nametnula kao neophodan satojak svakodnevne ishrane bilo da smo zdravi i želimo da se zaštitimo od bolesti, bilo da želimo da ublažimo tegobe već nastalog oboljenja.
Izuzetno je bogata raznim korisnim sastojcima: belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Sadrži flavonoide,organske kiseline, azotne materije i dr.
Nije za trudnice
Upotreba koprive može izazvati burne reakcije na koži, može iritirati želudac, povećati ili sniziti pritisak. Koren koprive ne treba da koriste osobe sklone alergijskim reakcijama, deca do 12 godina, trudnice i dojilje.
RECEPTI
Priprema čaja
Oko 1,5 g usitnjenog lista ili korena preliti sa 150 ml hladne vode, pustiti 1 min. da proključa i nakon 10 min. procediti. Piti tri puta dnevno.

Kupka za noge:
Desetak dobro opranih korenova i stabljike s listovima sveže koprive preko noći se drže u 5 litara hladne vode, a sledećeg dana se ista voda zagreje do ključanja. U što toplijoj vodi (na temperaturi koju možete podneti) kupajte noge 20 minuta. Kopriva za vreme kupke ostaje u vodi. Ova kupka, podgrejana, može da se koristi još dva do tri puta.
Recept čudotvornog leka:
– 1 kg lišća koprive
– 2 limuna
– 2 jabuke
– 1/2 kg meda
– 1 želatin, najbolje je koristiti pektin
Priprema:
Izblendirajte u blenderu zajedno koprivu ,jabuke i limunove dok ne dobijete homogenu smesu.
U smesu dodajte med i želatin. Smesu prespite u tople i sterilne tegle. Svaki dan uzimajte dve supene kašike smese pre svakog obroka.
Kopriva je najbolje sredstvo za čišćenje krvi i popravljanja krvne slike. Ima dobar uticaj na pankreas i umanjuje nivo šećera u krvi. Ona osim ovoga tretira infekcije urinarnog trakta i pospješuje rad crevne flore.
Koristi se i za lečenje jetre i žučne kese, lošeg sna, grčeva u stomaku, čireva, plućnih oboljenja…
Ako vam fali gvožđa u krvi i osećate se konstantno umorno, kopriva je ono što vam je potrebno! Ona u svom sastavu ima izobilje gvožđa i uspešno leči anemiju.