Kako do dobrog rasada?

Proizvodnja rasada je jedan od važnih segmenata u povrtarskoj proizvodnji jer ako proizvedemo zdrav i jak rasad možemo da očekujemo dobre i stabilne prinose. Sve greške koje napravimo u toku proizvodnje rasada gotovo je nemoguće nadoknaditi kasnije tokom vegetacije.

Proizvodnju rasada počinjemo odabirom odgovarajućeg hibrida, priprema supstrata za setvu i setvom semena u kontejnere za proizvodnju rasada. Tokom rasta rasade u saksijama, ili u gredicama, bitni za ravnomeran rast i kvalitet rasada su: održavanje dnevnih i noćnih temperatura što bliže optimumu, održavanje ravnomerne vlage, provetravanje zaštićenog prostora, dobro osvetljenje i zaštita od parazita. Nakon nicanja rasada vrlo čest problem su grinje i fitopatogene gljive koje izazivaju poleganje ili topljenje rasada. Topljenje rasada najčešće čak 95% izaziva fitopatogena gljiva PYTHIUM ali se može desiti da taj provlem sa istim simptomima izazovu i druge gljive kao što su Verticillium, Fusarium, Botritis, Phythophthora. Pitijum napada isključivo mlade biljke što baš i nije karakteristika ostalih gljiva, napada prizemni deo stablla gde se u početku javljaju vodene pege a kasnije inficirano tkivo truli i mlade biljke padaju ko pokošene. Ono što bi proizvođači u takvim slučajevima trebali da urade je – dezinfekcija zemljišta, preparatima na baži CuSO4.

IIlustracija: poleganje rasada
IIlustracija: poleganje rasada

I zalivanje leja kako biljaka tako i okolnog zemljišta preparatima Previkur, 0,25% (propamokarbhidrohlorid), i Previkur energi 0,15% (propamokarb-hidrohlorid + fosetil aluminijum). Sledeći tretman obaviti neposledno posle pikiranja istim preparatima uz dodavanje confidora (imidakloprid) ili actare (tiametoksam) protiv insekata Često se desi da rasad napadnu i pu- ževi koji grickaju mlade listiće, u tom sličaju preparat pužomor (metiokarb) posoliti oko leja, između redova ali ne soliti na biljke,za tu svrhu se može upotrebiti i pepeo koji smanjuje sluz pužu,i dovodi do dehidratacije.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.04.2024.

Kako sprečiti poleganje rasada

09.11.2023.

Korak po korak do kvalitetnog rasada ranog kupusa

22.12.2022.

Kako do dobrog rasada

30.12.2021.

Gajenje ranog kupusa

13.12.2021.

Kada je potrebno dodatno osvetljenje za rasad

24.05.2021.

Priprema za rasađivanje paprike

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca