Kako do dobrog rasada?

Ilustracija: poleganje rasada, foto:http://uploads.tapatalk-cdn.com
Ilustracija: poleganje rasada, foto:http://uploads.tapatalk-cdn.com

Proizvodnja rasada je jedan od važnih segmenata u povrtarskoj proizvodnji jer ako proizvedemo zdrav i jak rasad možemo da očekujemo dobre i stabilne prinose. Sve greške koje napravimo u toku proizvodnje rasada gotovo je nemoguće nadoknaditi kasnije tokom vegetacije.

Proizvodnju rasada počinjemo odabirom odgovarajućeg hibrida, priprema supstrata za setvu i setvom semena u kontejnere za proizvodnju rasada. Tokom rasta rasade u saksijama, ili u gredicama, bitni za ravnomeran rast i kvalitet rasada su: održavanje dnevnih i noćnih temperatura što bliže optimumu, održavanje ravnomerne vlage, provetravanje zaštićenog prostora, dobro osvetljenje i zaštita od parazita. Nakon nicanja rasada vrlo čest problem su grinje i fitopatogene gljive koje izazivaju poleganje ili topljenje rasada. Topljenje rasada najčešće čak 95% izaziva fitopatogena gljiva PYTHIUM ali se može desiti da taj provlem sa istim simptomima izazovu i druge gljive kao što su Verticillium, Fusarium, Botritis, Phythophthora. Pitijum napada isključivo mlade biljke što baš i nije karakteristika ostalih gljiva, napada prizemni deo stablla gde se u početku javljaju vodene pege a kasnije inficirano tkivo truli i mlade biljke padaju ko pokošene. Ono što bi proizvođači u takvim slučajevima trebali da urade je – dezinfekcija zemljišta, preparatima na baži CuSO4.

IIlustracija: poleganje rasada
IIlustracija: poleganje rasada

I zalivanje leja kako biljaka tako i okolnog zemljišta preparatima Previkur, 0,25% (propamokarbhidrohlorid), i Previkur energi 0,15% (propamokarb-hidrohlorid + fosetil aluminijum). Sledeći tretman obaviti neposledno posle pikiranja istim preparatima uz dodavanje confidora (imidakloprid) ili actare (tiametoksam) protiv insekata Često se desi da rasad napadnu i pu- ževi koji grickaju mlade listiće, u tom sličaju preparat pužomor (metiokarb) posoliti oko leja, između redova ali ne soliti na biljke,za tu svrhu se može upotrebiti i pepeo koji smanjuje sluz pužu,i dovodi do dehidratacije.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano