Obrok predstavlja količinu hrane koja se daje životinji u toku 24 časa, u cilju zadovoljenja potreba ili ostvarivanja određene proizvodnje.
Balansiranje obroka:
Obrok se sastavlja (balansira) kombinovanjem hraniva koja su najpogodnija za ishranu određene kategorije domaćih životinja, uzimajući ,pri tome u obzir:
– hemijski sastav,
– organoleptičku ocenu,
– energetsku vrednost, i
– cenu hraniva
Od čega zavisi balansiranje obroka:
– Vrsta, količina, kvalitet i cena hraniva koja stoje na raspolaganju
– Dnevne potrebe u energiji i hranljivim materijama ili njihova koncentracija
– Dnevna konzumacija hrane
– Maksimalna količina pojedinih hraniva i hranljivih materija u obroku
Dobro sastavljen obrok je:
• Izbalansiran
• Raznovrstan
• Ukusan i svarljiv
• Bez štetnih primesa
• Ekonomičan
Sastavljanje smeše:
• Smeša na papiru
• Smeša u mešalici
• Smeša u hranilici
• Smeša u stomaku
Greške u proračunu zbog:
– Netačnog hem. sastava
– Neadekvatnog softvera
– Nepoznavanja rada u softveru
– Nestručnost
– Nepoznavanje potenciala životinje,
– kategorije i njihovih potreba u hran. materijma
Metodi za sastavljanje obroka i smeša:
– Pirsonov kvadrat
– Metoda jednačina
– Kombinovani metod
– Sastavljanje obroka sa minimalnom cenom koštanja (least cost) i
– Sastavljanje obroka u cilju ostvarenja
– maksimalnog profita
Sastavljanje obroka i smeša:
– Za primenu bilo kojeg od postojećih metoda,neophodno je raspolagati informacijama o:
– potrebama životinja rasi kategoriji i tipu prozvodnje
– ceni Tržišna nabavka Sopstvena proizodnja
– hemijskom sastavu hraniva Tablice hem. Sast. Hraniva Hemijska analiza hraniva
– očekivanoj konzumaciji obroka Na osnovu Tablica i Na osnovu proizvodnih parametara